Cele mai importante 25 de multinationale ruse detine echivalentul a 59 miliarde dolari in active in afara Rusiei (in principal in Europa), realizand o cifra de afaceri anuala de aproape 200 miliarde dolari, multumita efortului a peste 130.000 de salariati, conform unui studiu realizat in comun de Scoala de management Skolkovo din Moscova si universitatea americana Columbia.

Cei trei indicatori au crescut de peste doua ori din 2004, subliniaza autorii.

Pe aceasta lista figureaza patru grupuri de hidrocarburi, precum Lukoil si Gazprom, si noua grupuri miniere/metalurgice, dintre care cele mai importante sunt Severstal si Rusal.

In ansamblu, aceste 13 companii reprezinta 78% din activele din "Top 25", clasament al companiilor ruse luate in calcul de acest studiu.

Citeste si:

Rusia, multumita acestor 25 de companii, s-a ridicat pe locul trei in clasamentul statelor emergente in ceea ce priveste investitiile pe plan extern, afirma studiul, citat de AFP.

Chiar daca aceasta tendinta s-a manifestat "mai tarziu decat la concurentii directi", cele mai importante multinationale rusesti "inteleg rapid rolul lor, ce presupune pozitia acestora din punct de vedere al riscurilor, oportunitatilor si a noilor exigente legate de activitatea si politica economica", a precizat directorul Scolii Skolkovo, Valeri Sorokin, citat in comunicat.

Confom studiului, grupurile rusesti detinand cele mai multe active pe plan extern sunt Lukoil (18,921 miliarde dolari), Gazprom (10,572 miliarde dolari), Severstal (4,55 miliarde dolari) si Rusal (4,15 miliarde dolari).