Cresterea economica americana pare sa se tempereze si mai mult, iar economia SUA ar putea fi aproape de o recesiune la inceputul lui 2008, potrivit unui studiu publicat miercuri de banca elvetiana UBS, preluat de AFP.
"Economia americana se afla la sfarsitul acestui an intr-un punct in care, din punctul nostru de vedere, exista posibilitatea unei recesiuni", arata studiul facut de divizia de gestionare a activelor a primei banci de pe piata elvetiana.

"Statele Unite ale Americii vor reusi totusi sa evite o recesiune", au precizat analistii de la banca elvetiana, in contextul in care estimeaza ca Federal Reserve, banca centrala americana, si-a jucat rolul, coborand de mai multe ori dobanda de politica monetara.

Aporturile semnificative de la trezoreria americana si nivelul slab de indatorare al companiilor americane indica de asemenea ca recesiunea economica va fi evitata, au mai estimat bancherii de la UBS, scrie NewsIn.

Reprezentantii UBS au estimat ca produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite ale Americii va fi de 1,8% in 2008, fata de 2% in 2007.

"Criza din sectorul american al creditelor americane si de pe piata imobiliara si consecintele acestora asupra sectoarelor financiare si consumului vor exercita presiuni in continuare asupra cresterii economice internationale de anul viitor", mai arata studiul bancii elvetiene si adauga ca "punctul culminant al cresterii economice internationale a fost deja atins, iar aceasta va fi mai putin viguroasa in 2008".

UBS estimeaza ca anul viitor pietele internationale vor inregistra o incetinire a cresterii economice pana la 4,8%, fata de 5,2% in 2007. Si zona euro ar trebui sa fie afectata si sa aiba o crestere economica de 1,7% in 2008, fata de 2,6% in 2007, mai arata studiul bancherilor elvetieni.

Analistii de la UBS mai spun si ca in 2008 si 2009 este posibil sa creasca salariile din Europa, ca urmare a lipsei de personal calificat din anumite sectoare de activitate. Consecintele cresterii salariilor ar urma sa se reflecte intr-o accentuare solida a consumului, mai ales in Germania, mai arata UBS.

In cazul Chinei, studiul arata ca e posibila o temperare a cresterii economice pana la 9,8% in 2008, fata de 11,1% in 2007. UBS anticipeaza ca autoritatile chineze vor reactiona sustinut pentru a preveni riscurile de inflamare a inflatiei si de supraincalzire a economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri