"Economia americana se afla la sfarsitul acestui an intr-un punct in care, din punctul nostru de vedere, exista posibilitatea unei recesiuni", arata studiul facut de divizia de gestionare a activelor a primei banci de pe piata elvetiana.

"Statele Unite ale Americii vor reusi totusi sa evite o recesiune", au precizat analistii de la banca elvetiana, in contextul in care estimeaza ca Federal Reserve, banca centrala americana, si-a jucat rolul, coborand de mai multe ori dobanda de politica monetara.

Aporturile semnificative de la trezoreria americana si nivelul slab de indatorare al companiilor americane indica de asemenea ca recesiunea economica va fi evitata, au mai estimat bancherii de la UBS, scrie NewsIn.

Reprezentantii UBS au estimat ca produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite ale Americii va fi de 1,8% in 2008, fata de 2% in 2007.

Citeste si:

"Criza din sectorul american al creditelor americane si de pe piata imobiliara si consecintele acestora asupra sectoarelor financiare si consumului vor exercita presiuni in continuare asupra cresterii economice internationale de anul viitor", mai arata studiul bancii elvetiene si adauga ca "punctul culminant al cresterii economice internationale a fost deja atins, iar aceasta va fi mai putin viguroasa in 2008".

UBS estimeaza ca anul viitor pietele internationale vor inregistra o incetinire a cresterii economice pana la 4,8%, fata de 5,2% in 2007. Si zona euro ar trebui sa fie afectata si sa aiba o crestere economica de 1,7% in 2008, fata de 2,6% in 2007, mai arata studiul bancherilor elvetieni.

Analistii de la UBS mai spun si ca in 2008 si 2009 este posibil sa creasca salariile din Europa, ca urmare a lipsei de personal calificat din anumite sectoare de activitate. Consecintele cresterii salariilor ar urma sa se reflecte intr-o accentuare solida a consumului, mai ales in Germania, mai arata UBS.

In cazul Chinei, studiul arata ca e posibila o temperare a cresterii economice pana la 9,8% in 2008, fata de 11,1% in 2007. UBS anticipeaza ca autoritatile chineze vor reactiona sustinut pentru a preveni riscurile de inflamare a inflatiei si de supraincalzire a economiei.