Cine se afla in spatele celor mai puternice corporatii americane din lume? Americanii? Se pare ca raspunsul corect este reprezentat de executivii din cele mai indepartate colturi ale lumii, deja celebrii din listele Forbes si Fortune, noteaza The New York Times.
Recent, Citigroup, cea mai mare banca la nivel mondial, a anuntat succesorul lui Charles Prince la fotoliul de CEO. Este vorba de Vikram Pandit (foto), nascut in Bagpur, India. Pandit se alatura astfel celor 14 de sefi nascuti in afara Americii, care isi impart puterea in lista companiilor Fortune 100, printre care Rupert Murdoch, News Corp (Australia) si Indra K. Nooyi, Pepsi Co (India).

In 1996 existau doar noua lideri de import pe lista Forbes a celor mai mari o suta de companii. Astazi numarul se ridica la 14 si, ceea ce este mai important, acest numar se traduce la momentul actual prin interesul si focalizarea americanilor pe pietele emergente, cum este zona asiatica.

Pentru prima data in istorie, companiile indexate in Standard&Poor’s 500 se astepta ca peste 50% din veniturile cumulate sa reprezinte vanzari din afara Statelor Unite, incepand cu anul viitor. Prin contrast, in urma cu sase ani, companiile americane datorau cam o treime de vanzari strainatatii, potrivit Standard&Poor’s.

Majoritatea acestor CEO nascuti in afara Americii au fost recrutati in anii ’70-’80 de catre companii ca General Electric sau Procter&Gamble, pentru a superviza operatiunile companiilor in exterior. Acum ei detin suprematia in companii ca Eastman Kodak Company, Chiquita Brands International si Kellogg Company.

Executivii Dow Chemical, Altria si Alcoa au inceput colaborarea in unitatile din strainatate ale companiilor. Andrew N. Liveris, Dow Chemical , provine din Australia, seful Altria Group, Louis C. Camilleri, s-a nascut in Egipt, in timp ce Alain J.P. Belda, Alcoa, e marocan. Si lista nu se opreste aici.

“Chiar daca marile corporatii isi au sediul in Statele Unite, acestea se identifica din ce in ce mai putin ca fiind americane”, declara Michael Useem, profesor de management la Wharton School, University of Pennsylvania. Executivii de top vor deveni in viitor internationali, scolile si universitatile gazduind peste 40% cursanti din strainatate.

“Populatia Americii numara doar 300 milioane de suflete. Imaginati-va doua miliarde de oameni care vin dinafara si cauta o educatie decent aici. Cu sigurantaca se vor gasi multi in top”, explica S.P. Kothari, decanul Sloan School of Management, Massachusetts Institute of Technology.

Kothari este un astfel de exemplu. A crescut in India, dar a studiat in America. Majoritatea colegilor sai din anii ’80 au fost recrutati atunci de companii de top ca Citigroup, Goldman Sachs sau Nike si astazi detin pozitii cheie in aceste companii.

Companiile solicita tot mai multi lideri cu expoerienta in afara Statelor Unite, in timp ce americanii tind sa isi petreaca o mare parte a carierei in tari diferite, sustin executivii Korn/Ferry International, companie speciaizata in recrutari de top. Una din intrebarile des formulate trebuie sa specifice, pe masura ce se doreste avansarea in companie, “aveti experienta internationala?”, afirma Susan Bishop, purtator de cuvant la General Electric.

Exista companii care au un “track record” impresionant in numirea executivilor cu radacini straine. Coca-Cola a numit pe Muthar Kent la conducerea companiei, ca successor al irlandezului E. Neville, care si-a petrecut o mare parte din viata in Zambia. Kent s-a nascut in America, dar a crescut in Turcia. Predecesorii acestora, Roberto C. Goizueta si Dougla N. Daft aveau si ei experienta internationala, fiind nascuti in afara continentului american.

Experienta acumulata peste hotare este decisiva in “tara tuturor posibilitatilor” cum sunt Statele Unite. Farooq Kathwari, presedinte al Ethan Allen Interiors, a parasit India la 21 de ani, pentru a lua calea americii. “Un strain este prin natura sa facut sa fie antreprenor”, crede Kathwari. “Cand iti parasesti casa, familia, tara si vii in alt mediu, trebuie sa ai instinctele unui antreprenor”, spune acesta.

Seful Citigroup, Pandit, a cautat America pentru a a avea acces la o educatie antreprenoriala. La fel si Indra K. Nooyi, CEO PepsiCo, care a urmat cursurile prestigioasei Yale School of Management. Majoritatea au profitat din plin de originile lor asiatice si pasiunea pentru munca.

Chiar daca schimbarile in conducerea companiilor se petrec mult mai incet decat cresterea veniturilor obtinute din strainatate, actionarii urmaresc, in primul rand, o rata cat mai inalta de profit si vor alege candidatii care se potrivesc cel mai bine indeplinirii obiectivelor, indiferent de rasa, tara de origine sau culoare. Experienta conteaza, iar milioanele de imigranti au toate motivele sa creada in viitor. Pentru ca viitorul Americii apartine lor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri