Magnatul rus Mihail Hodorkovsky, al carui proces a tinut comunitatea de afaceri cu sufletul la gura, a fost gasit vinovat de frauda si evaziune fiscala, pentru care a fost condamnat, astazi, la 9 ani de inchisoare.

Procesul "Numarului 1 de la Yukos" a fost urmarit indeaproape in ultimele luni, atat de catre oamenii de afaceri rusi, care au acuzat Kremlinul ca a inceput o vanatoare de vrajitoare, deloc prolifica pentru economia tarii, cat si de catre investitorii straini care au vazut in scandalul Yukos o reminescenta a practicilor sovietice din perioada de glorie a URSS.

Pronuntarea verdictului a avut loc in cea de-a 12-a zi a citirii hotararilor judecatoresti, un proces deosebit de greoi, mai ales in contextul celui mai urmarit demers juridic din Rusia post-sovietica.

Hodorkovsky, in varsta de 41 de ani, fost presedinte al companiei petroliere Yukos a stat deja 583 de zile in inchisoare, ceea ce inseamna ca restul de pedeapsa pe care trebuie sa il execute este de sapte ani si jumatate.

Yukos a fost strivit de cele 27,5 miliarde de dolari taxe restante, pe care le datora statului.

Tot noua ani de inchisoare a primit si partenerul lui Hodorkovsky, Platon Lebedev, in timp ce un al treilea acuzat, Andrei Krainov, a primit cinci ani si jumatate cu suspendare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Sandu, Pescariu si Tatomir, trimisi in judecata in Dosarul Microsoft
Setari Cookie-uri