Producatorul de medicamente va reduce 2.500 de locuri de munca dintr-un total la nivel global de 100.000.

Novartis a anuntat joi ca va fi afectat de cheltuieli de 450 de milioane dolari in al patrulea trimestru din 2007 pentru a lua masurile necesare ce au ca scop combaterea presiunii existente asupra preturilor, costurilor ridicate pentru cercetare, restrictiilor si competitiei in cazul produselor generice.

"Acest lucru arata din nou investitorilor ca industria de medicamente se afla intr-o situatie foarte dificila si ca sunt necesare reduceri ale costurilor", a declarat un analist al Landsbanki Kepler, Denise Anderson.

Lipsa unor medicamente noi, scaderea vanzarilor la francize si competitia acerba au declansat un val de restructurari in industria producatoare de medicamente, inclusiv in cadrul celor mai importante doua companii la nivel mondial, Pfizer Inc si GlaxoSmithKlinePlc.

Citeste si:

"Avand in vedere numarul patentelor care expira in urmatorii cinci ani, ne asteptam cu siguranta la mai multe masuri pentru reducerea costurilor in industria de medicamente", a declarat Anderson.

Restructurarea Novartis vine la doua luni dupa ce grupul si-a restructurat divizia de medicamente din SUA, reducand 1.260 de locuri de munca, pentru a a genera economii anuale de 230 de milioane dolari.

Noul plan de restructurari vine dupa ce Novartis s-a confruntat anul acesta cu o serie de probleme.

Producerea mediacamentul principal folosit pentru combaterea diabetului, Galvus, a fost intarziata din cauza unor probleme privind normele de sanatate, Novartis reducandu-si estimarile anuale dupa retragerea de pe piata din SUA a medicamentului Zelnorm.