"Suntem nelinistiti si ne aflam intr-o permanenta alerta", a spus cu ocazia unei conferinte de presa ce a avut loc la Bruxelles, Quaden, care face parte din consiliul de guvernatori ai BCE.

"Situatia actuala a inflatiei si perspectivele pe termen scurt nu sunt multumitoare", a declarat acesta. "Nu pot sa spun ca suntem in situatia de a astepta desfasurarea evenimentelor, de fapt realizam o supraveghere atenta a contextului", a adaugat guvernatorul.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet a facut deja afirmatii in aceeasi directie saptamana trecuta, spunand ca BCE este "intr-o alerta continua" si va face "tot ce este necesar pentru a evita" cresterea riscurilor inflationiste.

Citeste si:

Inflatia in zona euro a ajuns la 3% in noiembrie, obiectivul BCE fiind fixat sub 2%.

Institutul din Frankfurt, pana in prezent a ramas inflexibil, refuzand sa coboare dobanda cheie, actionand in mod contrar fata de Federal Reserve, sistemul de banci centale al Statelor Unite sau fata de Bank of England.

"Bancherii, chiar si cei mai buni, nu pot impiedica cresterea pretului petrolului sau cresterea pretului la materiile prime, ceea ce trebuie sa faca este sa stopeze o extindere a efectelor cresterii preturilor, care apare drept consecinta secundara", a spus Quaden.