Ratingul acordat depozitelor pe permen lung si datoriilor grupului a fost redus la Aa1, de la Aaa, perspectiva fiind stabila.

Moody's a efectuat aceasta reducere a ratingului din cauza faptului ca a considerat ca marjele de capital ale grupului sunt in continuare la un nivel redus.

Conform vice-presedintelui agentiei, Sean Jones, "aceasta situatie este cauzata de faptul ca Citigroup va fi afectat in continuare de deprecierea portofoliului de active".

Banca va rezerva sume mari pentru a face fata pierderilor portofoliului sau de ipoteci imobiliare, a carui valoare se ridica la 200 miliarde dolari.
Aceste sume sunt rezervate pentru perioada cand grupul va fi afectat de pierderi, mai ales in Statele Unite ale Americii.

"In 2008, castigurile slabe ale Citigroup vor impiedica grupul sa isi refaca rapid marjele de capital, in ciuda injectiei recente de 7,5 miliarde dolari", a declarat Jones.

Moody's crede ca Citigroup are optiuni pentru a-si reconstrui baza de capital - prin surse suplimentare de capital strain, printr-un management contabil mai agresiv si prin reducerea dividendului.

Citeste si:

Aceasta flexibilitate sprijina perspectiva stabila a ratingului acordat de Moody's.

Pentru ca ratingul Citigroup sa fie majorat din nou, compania trebuie sa isi reconstruiasca marjele de capital pana la nivelurile atinse inainte de 2007. Inabilitatea companiei de a-si redresa pe termen mediu marjele de capital ar putea duce la o noua reducere a ratingului.

Citigroup a anuntat in luna noiembrie ca a inregistrat pierderi de 11 miliarde dolari in al patrulea trimestru din 2007, de pe urma investitiilor in sectorul de imobiliare.

Compania a raportat deprecieri ale activelor in valoare de 6,4 miliarde dolari pentru al treilea trimestru, putand sa inregistreze si mai multe pierderi de pe urma creditelor imobiliare si a cardurilor de credit.

In luna noiembrie, compania a vandut actiuni in valoare 7,5 miliarde dolari catre Abu Dhabi pentru a-si stabiliza baza de capital.