Inflatia in noiembrie pentru zona euro a fost de 3,1% pe an, mai mare decat era prevazut, si a inregistrat un record ce nu a mai fost atins de sase ani si jumatate, ceea ce reprezinta un motiv de neliniste, potivit Comisiei Europene, relateaza AFP.
Biroul european de statistica Eurostat a revizuit vineri in crestere prima estimare publicata pe 30 noiembrie care anunta o crestere a indicelui preturilor de 3,0% in noiembrie.

Nivelul de 3,1% al inflatiei pentru zona euro a mai fost atins in mai 2001. Aceste date nu sunt "optimiste" si "sunt un motiv de ingrijorare", a spus purtatorul de cuvant al Comisiei Europene insarcinat cu afacerile economice.

Luna trecuta inflatia ajunsese deja la 2,6%, dupa ce in septembrie a fost de 2,1%, accelerarea indicelui preturilor avand principala cauza pretul ridicat al petrolului si al alimentelor.

In noiembrie inflatia in sectorul energetic a fost de 9,7%, in timp ce la produsele alimentare a fost de 4,3%.

In particular, preturile la carburantii folositi la transport au crescut cu 15,1% , cei ai combustibilului lichid au crescut cu 22,6%, preturile la oua si produse lactate au avut o crestere de 9,7%, iar preturile la produsele de panificatie si cereale au crescut cu 6,4%.

Inflatia in calculul careaia nu intra pretul la energie si al alimentelor de baza s-a ridicat in noiembrie la 2,3%, in timp ce in octombrie nivelul a fost de 2,1%.

Inflatia in zona euro depaseste pentru a treia luna consecutiv obiectivul stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE), care vizeaza o inflatie pe termen mediu sub 2%, dar apropiata de acest nivel.
Nivelul ridicat al inflatiei pune BCE in fata unei dileme. Saptamana trecuta banca centrala a luat decizia de a lasa neschimbat nivelul dobanzii cheie fixat la 4%, in schimb a aratat determinare in lupta impotriva derapajelor preturilor in zona euro.

Presedintele bancii centrale din Luxemburg, Yves Mersch, membrul al consiliului guvernatorilor BCE a spus ca BCE va actiona "intr-un mod hotarat " impotriva riscurilor de derapaj provocate de inflatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri