Deficitul de cont curent al Statelor Unite s-a micsorat peste asteptari in al treilea trimestru al anului pana la 178,5 miliarde dolari, de la nivelul, revizuit in scadere, de188,9 miliarde dolari in al doilea trimestru, a anuntat luni Departamentul american al Comertului, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Consolidarea exporturilor si o crestere a veniturilor din activele americane din strainatate au ajutat la reducerea deficitului la cea mai mica valoare inregistrata din al treilea trimestru din 2005, cand a fost afisat un dezechilibru comercial de 173,4 miliarde dolari.

Deficitul din treilea trimestru din 2007 reprezinta 5,1% din produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite, in scadere de la 5,5% cat a repezentat in trimestrul precedent, si este cea mai mica valoare de la inceputul anului 2004, cand a fost 4,9% din PIB, a mai precizat Departamentul de Comert.

Analistii se asteptau ca deficitul de cont curent sa scada la 183,8 miliarde dolari in al treilea trimestru al anului, de la o estimare initiala pentru al doilea trimestru de 190,7 miliarde de dolari.

"Este in continuare un deficit mare, desi am avut o reducere modesta. O parte din acest progres a fost cauzat de faptul ca importurile au fost mai mici, iar economia este lipsita de forta", a declarat economistul sef al Fact and Opinion Economics din New York, conform Reuters.

Citeste si:

Contul curent este cel mai cuprinzator indicator al comertului Statelor Unite cu restul lumii si include fluxurile de bunuri, servicii si venituri.

Deficitul pe segmentul de bunuri a coborat pana la 199,7 miliarde dolari in al treilea trimestru, de la 204,2 miliarde dolari in cel de-al doilea, pe masura ce ritmul de crestere a exporturilor de bunuri de capital, alimente si alte produse a depasit avansul importurilor, in care automobilele si petrolul au cea mai mare pondere.

Excedentul balantei veniturilor Statelor Unite a sporit pana la 20,5 miliarde de dolari in al treilea trimestru din 2007, de la 12,7 miliarde in cel de-al doilea.

Valoarea activelor americane din strainatate a crescut cu 155,7 miliarde dolari in al treilea trimestru. In acelasi timp, v aloarea activelor straine din Statele Unite a urcat cu 249,1 miliarde dolari in a treia parte a anului, dupa cresterea cu 619,3 miliarde de dolari din trimestrul doi.

Dolarul american s-a depreciat cu 3% in al treilea trimestru din 2007 fata de un cos de sapte valute principale, a mai anuntat Departamentul de Comert al Statelor Unite, citat de Reuters.