"Fara cei un milion si jumatate de muncitori straini care s-au stabilit in Marea Britanie din 1997, economia ar fi avut o crestere mai mica", iar inflatia si rata dobanzii ar fi fost mai mari, a subliniat Peter Spencer, consilier sef al ITEM.

"Daca imigratia va continua sa creasca in acelasi ritm ca in ultimii doi ani, Produsul Intern Brut ar crestere cu 3% pe an in urmatorul deceniu. Daca nu ar exista imigratie, cresterea ar scadea la 2,2%", a estimat el, potrivit unui comunicat al clubului.

In schimb, din cele un milion de locuri de munca create in Marea Britanie intre 2002 si 2006, peste doua treimi au fost ocupate de imigranti, in special de tineri.

Studiul arata ca proportia muncitorilor nascuti in strainatate a crescut de la 8,3% din populatia activa in 2002, la 10,6% in 2006.

Marea Britanie a primit 1,5 milioane de imigranti din 1997. In anul 2006, 37% dintre ei proveneau din Europa Centrala si de Est.

Citeste si:

Pe de alta parte, in randul imigrantilor care s-au stabilit in ultimii trei ani in Marea Britanie, in special al celor provenind din Europa de Est, proportia celor slab calificati a crescut, se arata in studiu.

Salariul lor mediu este de "aproximativ 50% pana la 60%" din cel al populatiei active britanice, ceea ce a permis mentinerea inflatuiei la un nivel scazut, a explicat Spencer.

"Am avea o problema serioasa cu inflatia fara sosirea acestor muncitori si mentinerea sub control a salariilor", a adaugat el.