Pretul petrolului a crescut miercuri cu un dolar, dupa ce un raport ofical din Statele Unite a aratat ca stocurile de petrol ale celui mai mare consumator de energie din lume au scazut pana la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, relateaza Reuters.

Petrolul s-a scumpit miercuri cu 96 centi, pana la 91,04 dolari/baril. Titeiul Brent, tranzactionat pe piata londoneza, s-a scumpit cu 88 centi, pana la 91,00 dolari/baril.

Cresterea preturilor a avut loc dupa publicarea unui raport al Administratiei pentru Informatii din Energie (EIA), care a aratat ca saptamana trecuta stocurile de titei au scazut cu 7,6 milioane barili, la 296,9 milioane barili, cel mai scazut nivel din februarie 2005.

Citeste si:

Scaderea drastica a stocurilor a fost determinata de ceata densa, care a intrerupt livrarile de-a lungul coastei americane, si de o furtuna de gheata care a oprit, temporar, principalele conducte de petrol, reducand importurile, potrivit expertilor.

"Cea mai mare scadere a stocurilor s-a inregistrat in zona coastei, ceea ce inseamna ca diminuarea pote fi atribuita cetei de saptamana trecuta din canalul Houston", a declarat un analist energetic din cadrul Citi GroupFutures Research, Tim Evans.