Pretul petrolului a crescut joi la bursele electronice din Asia, la 91,36 dolari pe baril, dupa o scadere drastica a rezervelor americane in cursul saptamanii trecute, afirma traderii, citati de AFP.

In schimburile matinale, barilul de petrol "light sweet crude", cu livrare in februarie, s-a scumpit cu 12 centi, la 91,36 dolari pe baril, fata de nivelul de 91,24 dolari atins miercuri la New York.

Pretul petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in februarie, a crescut cu 6 centi, la 91,54 dolari pe baril, potrivit NewsIn.

Stocurile americane de petrol au scazut saptamana trecuta cu 7,6 milioane barili, la 296,9 milioane barili, cel mai scazut nivel atins din februarie 2005, din cauza unei reduceri a importurilor, cauzate de furtuna ce a afectat portul petrolier Houston, conform ministrului american al energiei.

Aceste date marcheaza a cincea reducere saptamanala consecutiva a stocurilor.

"Piata a reactionat la publicarea datelor privind stocurile americane, aflandu-se inca in faza de ajustare", a declarat David Moore, un analist al bancii Commonwealth Bank of Australia din Sydney.

In general, un anunt privind reducerea stocurilor americane de petrol duce la o crestere a preturilor, mai ales cand vine intr-o perioada de contractie a pietelor, cand echilibrul cererii si ofertei este afectat, ducand la o crestere a preturilor de pana aproape de pragul psihologic de 100 de dolari pe baril.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
De ce BVB a ajuns sa "copieze" doar scaderile internationale