In cautarea unor locuri de investitii pentru capitalul sau urias, China trebuie sa profite de turbulentele de pe pietele financiare americane pentru a face investitii, dupa cum a aratat decizia sa de a injecta cinci miliarde de dolari in banca Morgan Stanley, informeaza AFP, citat de NewsIn.
Banca americana a anuntat ca noua companie chineza de investitii, China Investment Corporation (CIC), o va ajuta sa restabileasca propriile fonduri, afectate de puternicele deprecieri ale activelor rezultate in urma expunerii pe piata creditelor ipotecare cu grad crescut de risc.

Aceasta investitie ar putea oferi companiei chineze 9,9% din pachetul de actiuni al Morgan Stanley.

Aceasta este a doua investitie facuta de CIC, dupa investitia sa de trei miliarde dolari (peste doua miliarde de euro) pentru achizitia unei participatii minoritare in fondul american Blackstone.

"Acest lucru nu ma surprinde deloc, deoarece exista alte investitii chineze pe pietele americane", a precizat economistul Macquarie Bank, Paul Cavey.

Marja de manevra este mare pentru una dintre cele mai mari economii de pe glob, potrivit expertului.

"Ne putem astepta ca aceasta sa creasca la cel putin 5%, daca nu mai mult", a afirmat acesta, adaugand ca "200 de miliarde pe an ar putea fi cu usurinta folositi in investitii directe, in portofolii, indici si obligatiuni".

Pentru Zhang Ming, din partea Academiei chineze de Stiinte Sociale, criza din Statele Unite reprezinta o oportunitate.

"Piata financiara americana trece prin turbulente, iar rezistenta in fata fondurilor suverane ale guvernului american s-a diminuat odata cu nevoia de capital din partea organizatiilor financiare", a adaugat acesta.

Acesta este "cel mai bun moment" pentru a achizitiona active americane, la preturi mici, a explicat acesta.

Anumite investitii chineze in SUA s-au confruntat in trecut cu o puternica opozitie.

Un exemplu este cel al companiei petroliere publice China National Offshore Oil Corporation si tentativa sa din 2005 de a prelua compania petroliera Unocal.

Inainte de crearea sa, strategia CIC a trezit suspiciuni.

Potrivit lui Paul Cavey, "CIC ar putea sa faca achizitii in domenii precum energie si resurse naturale", a estimat acesta.

"Chiar daca vine din partea CIC sau a altor companii, suma de bani din partea Chinei se va majora enorm in urmatorii cinci ani. Nu stiu daca restul lumii va fi pregatita", a adaugat economistul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri