Barclays Bank Plc a acuzat compania BearStearns Co Inc de incarcarea unuia dintre fondurile sale de hedging cu fonduri de aproximativ 500 milioane dolari, reprezentand active cu probleme, cu doar cateva saptamani inainte de prabusirea acestuia, conform Reuters, citat de NewsIn.
Banca londoneza a afirmat ca nu detine date privind nivelul daunelor. Bear Strearns nu a avut inca acces la dosar inca a precizat ca orice astfel de acuzatii sunt lipsite de temeiuri.

"Nu vrem sa vedem ca investitorii sau alte parti pierd bani, credem ca acest proces este o incercare a Barclays de a evita acceptarea responsabilitatii pentru propriile actiuni", a declarat Bear Stearns intr-un comunicat.

Barclays acuza compania americana ca a pus bazele unui fond de hedging in 2006 doar pentru a varsa activele riscante ale altui fond de investitii al Bears Sterns, care trecea prin dificultati financiare.

Cele doua fonduri de hedging, conduse de inalti responsabili ai Bear Stearns Asset Management (BSAM), detineau active de peste 20 miliarde dolari inainte de prabusire.

Problemele au aparut atunci cand fondul High-Grade Structured Credit Strategies Fund al Bear Stearns, ale carui performante financiare au fost in general pozitive, a inceput sa fie afectat de probleme de lichiditate la inceputul lunii septembrie 2006, reiese din plangerea depusa de banca londoneza, conform Reuters.

Doi responsabili ai Bear Stearns, Ralph Cioffi si Matthew Tannin, au decis sa puna bazele unui alt fond pentru a profita de pe urma succesului pe care fondul High-Grade l-a avut in trecut.

"Bear Stearns s-a folosit de fondul Enhanced Fund ca un loc in care sa descarce activele foarte riscante sau problematice care nu puteau fi vandute unor alti investitori la preturile platite de catre acest al doilea fond", a declarat Barclays in plangere.

Compania americana a mai obtinut bani din colectarea tarifelor pentru administrarea acestor tranzactii, colectand alte fonduri si de la fondul Enhanced Fund, reiese din plangere.

Aceasta plangere mai citeaza si un email trimis de Cioffi catre Tannin, in care discuta despre modalitatile de a atrage investitorii in fondul High-Grade sa investeasca si Enhanced Fund.

La sfarsitul anului 2006 si in primele luni ale anului curent, inaltii responsabili au incercat sa laude performantele fondului Enhanced Fund, precizand sa evolutia este "foarte buna", conform Barclays.

In acelasi timp, pierderile de pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, ce erau folosite drept active de catre cele doua fonduri ale Bear Stearns, erau in crestere in intreg teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Pana la sfarsitul lunii mai 2007, Tannin era ingrijorat ca cele doua fonduri vor fi distruse de criza, analizand posibilitatea vanzarii acestora catre Cerberus Capital Management, inainte de prabusire, reiese din plangere.

De exemplu, la sfarsitul lunii mai, Bear Stearns Asset Management a realizat o tranzactie de 500 milioane dolari cu Enhanced Fund, prin care fondul cumpara cele mai riscante active detinute de BSAM.

"BSAM a facut acest lucru in ciuda faptului ca restrictiile investitionale promise grupului Barclays nu permitea fondului sa detina astfel de active", a adaugat plangerea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri