Grupurile farmaceutice britanic GlaxoSmithKline (GSK) si suedez AstraZeneca au confirmat sambata ca fac obiectul unei anchete in Marea Britanie, pentru mituirea unor oficiali ai fostului regim al lui Saddam Hussein in cadrul programului ONU Petrol contra hrana, transmite AFP.
Cele doua companii au furnizat documente biroului central de combatere a infractiunilor financiare grave din Marea Britanie (SFO), care ancheteaza mai multe nereguli din cadul programului Petrol contra hrana, initiat de ONU pentru a satisface nevoile umanitare ale populatiei irakiene dupa razboiul din Kuwait.

GSK si AstraZeneca au negat ca ar fi comis ilegalitati si si-au declarat intentia de a coopera in ancheta.

"GSK apreciaza ca angajatii sau agentii sai din Irak nu au comis constient nereguli in cadrul programului Petrol contra hrana", a declarat un purtator de cuvant. "Dimpotriva, GSK a facut multe eforturi pentru a coopera cu (...) administratia britanica a acestui program si pentru a aplica masuri anticoruptie, atunci cand negocia cu intermediari din Irak, intr-o perioada in care conditiile erau foarte volatile si dificile", a adaugat purtatorul de cuvant.

"AstraZeneca a primit de la SFO o cerere de documente in cadrul verificarilor privind Programul Petrol contra hrana din Irak", a declarat un purtator de cuvant al companiei suedeze. "Compania va furniza aceasta documentatie".

SFO anuntase in februarie ca va deschide o ancheta asupra unor eventuale incalcari ale embargoului impotriva Irakului, precizand ca aceasta ar putea dura circa trei ani.

Programul Petrol contra hrana a fost in vigoare din 1996 pana in 2003, cand fortele americane au invadat Irakul, rasturnand regimul lui Saddam Hussein.

Programul permitea Irakului ca, sub supravegherea ONU, sa vanda petrol si sa cumpere in schimb alimente, medicamente si numeroase servicii la care nu avea acces din cauza sanctiunilor internationale care ii fusesera impuse.

Dupa caderea regimului lui Saddam au aparut insa informatii privind fraude de milioane de dolari in cadrul programului, ceea ce a pus Natiunile Unite intr-o postura dificila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri