Pretul petrolului si cel al aurului s-au mentinut luni aproape de un nivel record, indicii bursieri din intreaga lume au scazut pe fondul instabilitatii politice din Pakistan si volumele de tranzactionare au fost reduse in ultima zi din 2007, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Pietele din Japonia, Coreea de Sud, China, Germania si Italia au fost inchise, in timp ce in Londra si in Paris programul de tranzactionare a fost redus, insa actiunile din Pakistan au scazut cu aproape 5%, pana la cel mai mic nivel din ultimele trei saptamani, o prima reactie la asasinarea liderului opozitiei Benazir Bhutto, a carei moarte a adus tara in stare de criza.

Indicele nu poate inregistra o fluctuatie mai mare de 5% intr-o singura sedinta de tranzactionare. Rupia pakistaneza a scazut pana la nivelul minim al ultimilor sase ani in fata dolarului. Bhutto a fost ucisa joi, inaintea alegerilor parlamentare din 8 ianuarie, punand sub semnul intrebarii posibilitatea unei tranzitii line la democratie, dupa aproape un deceniu de guvernare militara.

Criza i-a determinat pe investitori sa caute refugiu in active sigure, precum metalele pretioase, in timp ce yenul este sustinut de faptul ca investitorii evita riscul in perioada sarbatorilor.

In Europa, indicele FTSEurofirst 300 a fost mai slab, in timp ce indicele britanic FTSE 100 si cel francez CAC 40 au scazut cu aproximativ 0,3%.

Indicele pan-european va incheia anul cu o crestere de 1,5%, fata de 16% in 2006. Aceasta este cea mai slaba performanta anuala din 2002.

Indicele japonez Nikkei a pierdut 11% in 2007.

Pretul petrolului s-a mentinut la peste 96 dolari/baril, indreptandu-se spre cel mai mare castig anual din acest deceniu, in contextul in care tensiunile geo-politice si scaderea actiunilor au depasit riscul unei incetniri a ritmului ecnomic din Statele Unite. Preturile au crescut cu aproape 58% in acest an.

Pretul aurului a urcat pana la nivelul maxim al ultimelor sapte saptamani, aproape de recordul de 850 dolari/baril, sustinut de cumpararile speculative determinate de deprecierea dolarului si de situatia din Pakistan.

Aurul a crescut cu peste 30% in acest an, cel mai mare castig anual din 1979.

"Investitorii continua sa fie atrasi de aur dupa criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat de la mijlocul verii si in urma recentelor tensiuni geo-politice. Consideram ca tendinta va continua si in 2008", a declarat un analist din cadrul TheBullionDesk.com, James Moore.

Dolarul a scazut pana la cel mai mic nivel al ultimelor trei saptamani. In 2007, a scazut cu 11,5% in fata euro, cu 16% fata de dolarul canadian si cu 5,9% fata de yen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri