Dolarul a scazut in prima zi de tranzactionare a noului an cu 0,5% in fata euro, in contextul in care investitorii considera ca evolutia economiei americane va confirma nevoia unei noi reduceri a dobanzii de politica monetara, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Cu toate ca statisticile vanzarilor de locuinte din Statele Unite publicate luni au depasit estimarile, nu au reusit sa schimbe ideea unei incetiniri a celei mai mari economii din lume, consolidata de rapoartele slabe ale vanzarilor de locuinte noi si ale comenzilor de bunuri durabile .

In ultima sedinta de tranzactionare din 2007, probabilitatea ca banca centrala americana, Federal Reserve, sa reduca in ianuarie dobanda de politica monetara la 4,00% era de 96%.

Aceasta reducere ar aduce dobanda de referinta americana, care este in prezent de 4,25%, la acelasi nivel cu cea din zona euro, reducand complet randamentul dolarului comparativ cu moneda europeana.
Activitatea din piata era estimata sa creasca usor, dupa incheierea sarbatorilor de iarna, desi in Japonia si China vacanta se incheie vineri.

"In perioada sarbatorilor, statisticile din Statele Unite au fost slabe, ceea ce a intensificat asteptarile unei noi reduceri a dobanzii de politica monetara. Posibilitatea unei reduceri la sfarsitul lunii ianuarie este foarte mare si creste probabilitatea unei reduceri a dobanzii de referinta si in martie", a declarat un strateg valutar din cadrul Nordea, Niels Christensen.

"Prin urmare, situatia dolarului pentru moment pare destul de sumbra", a adaugat acesta.

Miercuri, euro s-a apreciat cu 50%, la 1,4663 dolari/euro, dupa ce a crescut cu peste 10% in 2007.
In fata unui cos al principalelor valute, dolarul a coborat cu 0,32%, la 76,397 puncte, dupa ce a inregistrat in 2007 cea mai slaba performanta, scazand cu 8,4%.

In fata yenului, dolarul s-a mentinut la 111,66 yeni/dolar, in timp ce moneda europeana s-a apreciat cu 0,6%, la 163,79 yeni/euro.

In afara ingrjorarilor legate de economia americana, investitorii par sa fi inceput 2008 intr-o nota pozitiva, cumparand monede cu randament ridicat, precum dolarul neo-zeelandez si finantand, probabil, aceste investitii prin imprumuturi ieftine in yeni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
ONU: Vaccinul împotriva COVID-19 va trebui considerat un "bun public global"
Setari Cookie-uri