Zaharul s-a scumpit pana la un nivel maxim al ultimului an, ca urmare a cumpararii masive de catre fondurile de investitii si a cresterii cererii din partea industriei braziliene de biocombustibili, sustinuta de pretul record de 100 dolari/baril al petrolului, scrie Reuters, citat de NewsIn.
Cotatia contractelor la termen pentru zahar brut cu scadenta in martie, tranzactionate pe platforma Intercontinental Exchange, a urcat cu 0,17 centi pana la un nivel de 11,54 centi/livra (1 livra = 453,59 grame), valoare maxima inregistrata din ianuarie 2007.

Elementul care a dus la scumpirea record a zaharului este cresterea pretului petrolului de saptamana trecuta, pana la un nivel de 100 dolari/baril, spun analistii. Posibilitatea scaderii ofertei de petrol a starnit iar interesul pentru energia "verde", mai ales pentru biocombustibilul etanol, care este facut din materii vegetale precum trestia de zahar.

Brazilia, cel mai mare producator de etanol pe baza de trestie de zahar din lume si un mare exportator de zahar, ar putea sa dirijeze o parte tot mai mare din productia sa de trestie de zahar pentru a alimenta cererea in crestere de etanol.

"Centrul legaturii dintre etanol si zahar se afla in Brazilia", a spus un economist de la Organizatia Internationala a Zaharului cu sediul la Londra, Serghei Gudosnikov, citat de Reuters.

"Bioenergia reprezinta elementul pe care se bazeaza tot optimismul fondurilor de investitii", a adaugat Gudosnikov.

Analistii spun ca mai mult de jumatate din productia de trestie de zahar a Braziliei ar putea fi folosita pentru a face etanol in urmatorii cativa ani, pentru a raspunde cererii unor vehicule (FFV - Flexible Fuel Vehicles) de pe piata, care pot fi alimentate cu gaz, cu etanol sau cu o combinatie de gaz si etanol.

"Perspectivele pe termen mai lung privind folosirea de trestie braziliana pentru productia de etanol sunt excelente", a spus un analist, Peter De Klerk, de la compania Czarnikow, firma de comert cu sediul la Londra.

"Extinderea viitoare a productiei braziliene de trestie de zahar ar putea fi facuta mai ales pentru productia de etanol", a mai aratat De Klerk.

Cresterea cererii de etanol din Brazilia, sustinuta de scumpirea petrolului si de vanzarile de utilaje care functioneaza pe baza de etanol, a dus la limitarea cantitatii de trestie de zahar folosita pentru productia de zahar, fapt care a determinat cresterea pretului zaharului, in conformitate cu analistii de la banca de investitii Morgan Stanley.

Intr-un raport intitulat "Less Cane, More Ethanol" ("Mai putina trestie de zahar, mai mult etanol"), bancherii de la Morgan Stanley au estimat ca in perioada 2008/2009 pietele internationale se vor confrunta cu un deficit de zahar de 1,6 milioane de tone. Estimarea difera semnificativ de cea anterioara, cand analistii de la Morgan Stanley anticipasera ca productia de zahar va ramane in excedent pana in perioada 2009/2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri