Schimbarile la varful Bear Stearns Cos Inc ar putea transforma compania intr-o tinta de preluare, insa posibilitatea unor deprecieri suplimentare ale activelor si problemele legale legate de criza creditelor ar putea indeparta momentan partile interesate, au afirmat analistii citati de Reuters.
Presedintele companiei, Alan Schwartz a devenit noul director executiv al Bear Stearns, inlocuindu-l pe James Cayne, care se afla sub presiune din cauza pierderilor substantiale inregistrate de companie si de prabusirea a doua fonduri de investitii, scrie NewsIn.

Numirea lui Schwartz, in varsta de 57 de ani, ar putea semnala "disponibilitatea Bear Strearns de a analiza oferte de preluare, actiunile grupului evoluand in jurul celei mai mici valori inregistrate in ultimii patru ani", au afirmat analistii.

Insa Schwartz a declarat pentru Reuters ca intentioneaza sa readuca firma pe profit, preferand sa nu astepte eventuale oferte de preluare.

"A fi cumparat nu reprezinta o strategie", a declarat acesta pentru Reuters intr-un interviu telefonic.

Cayne, care va ramane presedinte, este cea mai recenta victima a crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, ce a afectat grav piata americana.

Fostul presedinte al Citigroup, Charles Prince, si presedintele Merrill Lynch & Co, Stanley O'Neal, si-au pierdut slujbele dupa ce companiile pe care le conduceau au suferit pierderi majore.

Titlurile Bear Stearns, cu o capitalizare de piata de circa 9,1 miliarde dolari, se tranzactioneaza la o valoare de aproximativ 8,5 ori mai mare decat nivelul castigurilor pe actiune estimate pentru 2008, cu mult sub media sectorului, de 17,4 ori nivelul castigurilor pe actiune.

"Actorii de pe piata ar putea incerca acum sa puna stapanire pe companie, si Schwartz trebuie sa lupte impotriva acestui lucru", a declarat un analist al Punk Ziegel & Co, Richard Bove.

"Firma va fi implicata in lupte juridice in urmatorii 3-5 ani din cauza alegerilor gresite. Managementul este in miezul luptei si trebuie sa fie inlocuit", a declarat Bove.

Schwartz s-a alatura companiei Bear Stearns in 1976, dupa ce o accidentare i-a incheiat prematur cariera de jucator de baseball la Duke University. Acesta a ocupat mai multe roluri in companie, inclusiv cel de strateg pe piata investitiilor si sef al diviziei de operatiuni bancare de investitii.

Schwartz a devenit co-presedinte in 2001, apoi presedinte in momentul in care Warren Spector a parasit postul in vara anului 2007.

"Este un lider foarte metodic. Este genul de om care va lucra cu toate sectoarele companiei pentru a le indrepta in directia buna", a declarat presedintele companiei O'Shaughnessy Asset Management, James O'Shaughnessy.

"Alan este un profesionist dedicat", a adaugat acesta, care a parasit cu putin timp in urma divizia de administrare a activelor a Bear Stearns.

Fondurile de investitii si alte companii financiare private ar putea analiza posibilitatea preluarii companiei Bear Stearns pentru a beneficia de un activ foarte cunoscut pe piata, afirma unii analisti.

Un analist al Gardner Russo & Gardner, Thomas Russo, a precizat ca "fondurile suverane de investitii sunt din ce in ce mai interesate de acest sector", conform Reuters.

O banca straina sau un investitori strain ar putea decide sa preia Bear Strearns pentru a intra pe piata americana, sunt de parere analistii.

In octombrie 2007, Bear Stearns a vandut o participatie de 6% companiei Citic Securities, controlata de statul chinez. Anul trecut, miliardarul britanic Joseph Lewis a inceput sa acumuleze actiuni Bear Stearns, strangand o participatie de 9,6% la sfarsitul anului 2007.

Anumiti analisti se indoiesc ca Bear Stearns ar putea fi preluata rapid, avand in vedere incertitudinea ce planeaza inca asupra pietei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.

Compania a fost afectata de deprecieri ale activelor in valoare de 1,9 miliare dolari in al patrulea trimestru al anului fiscal ce a luat sfarsit la data de 30 noiembrie, reflectand valoarea scazuta a valorilor mobiliare sustinute prin credite ipotecare.

Bear Stearns a anuntat piederi de 854 milioane dolari pentru intreg trimestrul.

"Firma trebuie sa isi reduca dimensiunea si apoi sa creasca incepand de la o baza solida. Va fi nevoie de eforturi uriase pentru a rezolva problemele, insa cred ca Schwartz poate face acest lucru", a declarat analistul Punk Ziegel,Richard Bove.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri