Japonezii nu mai sunt campionii mondiali ai economisirilor

Japonezii, care mult timp au fost considerat drept campionii mondiali ai economisirilor, strang din ce in ce mai putini bani, rata de economisire a acestora scazand cu peste 70% in zece ani.

Potrivit statisticilor, cetatenii japonezi au economisit doar 3,2% din venitul lor in 2006, fata de 11,4% in 1997. Datele din 2007 nu au fost deocamdata anuntate.

"Salariile au scazut in cursul anilor trecuti, iar populatia din ce in ce mai imbatranita a avut o influenta asupra ratei economisirilor", a explicat un responsabil al organismului guvernamental ce a colectat datele.

"Nu se cunoaste impactul exact pe care il are populatia asupra ratei globale de economisire. Tendinta de scadere a acesteia va continua cu certitudine", a adaugat acesta.

Japonezii se mandreau acum cativa ani cu faptul ca fac cele mai mari economisiri la nivel mondial, cu o rata de economisire in medie de 23% in 1975.

Cativa ani de recesiune economica si de deflatie au afectat de asemenea salariile, in timp ce dobanda de referinta, foarte joasa in Japonia, nu a incurajat populatia sa faca economii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri