Japonezii, care mult timp au fost considerat drept campionii mondiali ai economisirilor, strang din ce in ce mai putini bani, rata de economisire a acestora scazand cu peste 70% in zece ani.

Potrivit statisticilor, cetatenii japonezi au economisit doar 3,2% din venitul lor in 2006, fata de 11,4% in 1997. Datele din 2007 nu au fost deocamdata anuntate.

"Salariile au scazut in cursul anilor trecuti, iar populatia din ce in ce mai imbatranita a avut o influenta asupra ratei economisirilor", a explicat un responsabil al organismului guvernamental ce a colectat datele.

"Nu se cunoaste impactul exact pe care il are populatia asupra ratei globale de economisire. Tendinta de scadere a acesteia va continua cu certitudine", a adaugat acesta.

Japonezii se mandreau acum cativa ani cu faptul ca fac cele mai mari economisiri la nivel mondial, cu o rata de economisire in medie de 23% in 1975.

Cativa ani de recesiune economica si de deflatie au afectat de asemenea salariile, in timp ce dobanda de referinta, foarte joasa in Japonia, nu a incurajat populatia sa faca economii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Patria Bank a trecut pe profit dupa primele sase luni