Comitetul de politica monetara al bancii centrale a Marii Britanii a decis joi sa mentina dobanda de referinta la nivelul de 5,5%, arata un comunicat al Bank of England.

Analistii citati miercuri de Reuters estimasera ca ar fi fost posibil ca banca centrala a Marii britanii sa coboare dobanda de politica monetara, in contextul in care cel mai mare lant de magazine de imbracaminte din Marea Britanie, Marks & Spencer, a afisat o scadere a vanzarilor cu 2,2% in perioada celor trei luni incheiata in 29 decembrie.

Cotatia actiunilor Marks & Spencer scazuse cu 20%, ceea ce a accentuat estimarile potrivit carora banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, ar fi putut cobori joi dobanda cheie cu 0,25% pana la 5,25%, iar lira sterlina se depreciase pana la un nivel record fata de euro si cazuse fata de dolar pana la cotatia minima a ultimelor noua luni.

Este posibil insa ca perioada de stagnare sa nu dureze mult, in conditiile in care analistii spun ca banca centrala a Marii Britanii ar putea sa coboare iar dobanda cheie in februarie, cand va publica estimari pentru crestere economica si inflatie, scrie Reuters.

Impactul problemelor de pe piata imobiliara si scaderea increderii consumatorului sunt resimtite deja de catre marile lanturi de magazine, iar perspectivele economice internationale s-au inrautatit.

Majoritatea investitorilor se asteapta ca Federal Reserve sa coboare dobanda cheie cu 0,5% la reuniunea de luna aceasta, pentru a tempera ingrijorarea privitoare la o recesiune.

Presiunile inflationiste continua sa reprezinte o amenintare. Lira sterlina s-a depreciat in timpul sedintei de tranzactionare, iar petrolul s-a scumpit recent pana la 100 de dolari/baril.

Pretul alimentelor a crescut masiv de asemenea. Cu toate acestea, autoritatile de reglementare ar putea sa se gandeasca la faptul ca o perioada de incetinire a cresterii economice ar putea tempera presiunile inflationiste pe termen mediu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si