Purtatorul de cuvant al FMI, Masood Ahmed, a aratat ca este evident ca perspectivele de crestere economica americana au scazut, de la ultimul raport economic al FMI pentru pietele mondiale din octombrie 2007, deoarece s-a intensificat impactul economic al crizei din sectorul american al creditelor ipotecare si turbulentele de pe pietele financiare.

"Desi s-au accentuat riscurile unei recesiuni, in acest moment in centrul scenariului nostru nu se afla o recesiune a economiei americane", a spus Ahmed, la o conferinta de presa.

Purtatorul de cuvant al FMI a mai spus ca in Europa si Japonia cresterea economica va fi "cu siguranta afectata de o incetinire mai semnificativa a cresterii economice americane".

Intrebat daca micsorarile dobanzii de politica monetara a Federal Reserve au contribuit la evitarea unei recesiuni, Ahmed a raspuns: "Consideram ca deciziile de politica monetara de pana acum au fost luate la timp si au creat o anumita sustinere".

Citeste si:

In ceea ce priveste economia mondiala, Ahmed a mai spus ca au scazut si perspectivele de crestere economica din 2008, dar a refuzat sa dea detalii suplimentare si a precizat ca FMI va publica in 25 ianuarie o varianta actualizata a raportului bianual World Economic Outlook.

Ahmed a mai spus ca inflatia s-a inflamat in Statele Unite si in zona euro, ca urmare a presiunilor induse de scumpirea energiei si a altor marfuri.

Insa ingrijorarile legate de posibile efecte secundare asupra inflatiei de baza (core) se accentueaza si sunt generate de preturile energiei si alimentelor, care ar putea reprezenta o problema pentru autoritatile de politica monetara, a adaugat Ahmed.

O serie de piete emergente se confrunta in prezent cu presiuni inflationiste create de cererea interna solida, ca si de preturile mari ale alimentelor si energiei. Unele dintre aceste piete au reactionat adecvat in ceea ce priveste problemele inflationiste prin ajustarea politicii monetare, a mai aratat Masood Ahmed.