Cateva dintre bancile importante de pe pietele internationale incep sa ia in considerare riscurile pe care schimbarile climatice le creeaza pentru afacerile lor, dar investitorii spun ca institutiile ar trebui sa faca mai mult, consemneaza Reuters, citat de NewsIn.
Printre masurile pe care este necesar ca bancile sa le ia in acest sens se numara majorarea tintelor privitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera la companiile pe care le au in portofoliile lor, potrivit Ceres, o coalitie care cuprinde investitori si grupuri care promoveaza dezvoltarea sustenabila a corporatiilor.

Ceres, ai carei membri au investitii care totalizeaza 4.000 de miliarde de dolari, vor totodata ca bancile sa faca din chestiunea schimbarilor climatice o prioritate pentru guvernarea companiilor si sa dezvaluie mai mult riscurile asociate acestui fenomen.

"Este evident ca bancile fac mai mult acum in acest sens decat acum cinci ani", a spus presedintele aliantei Ceres, Mindy Lubber. "Realitatea este insa ca, daca vrem sa avem vreun impact asupra uneia dintre cele mai mari provocari economice ale vremii noastre, trebuie ca institutiile cele mai puternice care au influenta asupra economiei sa faca tot ceea ce pot", a adaugat seful Ceres.

In conformitate cu un raport publicat joi, anumite banci si-au dezvoltat politici si strategii care iau in considerare problema schimbarii climatice, iar alte institutii si-au creat grupuri de lucru si pozitii executive care sa analizeze problema.

Comandat de Ceres, raportul a analizat 40 dintre cele mai mari banci internationale listate la bursa si companii de servicii financiare, printre care Goldman Sachs, Merrill Lynch si Royal Bank of Scotland.
Abia putin peste jumatate dintre bancile analizate ofera fonduri si produse legate de schimbarea climatica, a aratat raportul citat.

Ceres a mai observat ca o serie de banci, printre care Royal Bank of Canada si Wells Fargo, fac calcule formale ale riscurilor in situatiile in care imprumuta bani unor companii care ar putea fi afectate de reglementarile privitoare la dioxidul de carbon.

Cu toate acestea, studiul a aratat ca bancile ar trebui sa explice modalitatea prin care iau in calcul costurile carbonului in deciziile lor de acordare de finantare si de investitii, mai ales pentru proiectele mari din sectorul energetic, care creeaza riscuri financiare in contextul complicarii cadrului legal pentru legislatia de mediu.

"Clima este unul dintre cei mai subestimati factori in acest sector", a spus Lubber. "Problemele declansate de criza creditelor din sectorul american ipotecar cu grad mare de risc sunt o situatie in care toata lumea a subestimat riscurile care ar putea sa apara", a exemplificat seful Ceres.

Pana in prezent, Bank of America este singura institutie bancara ce a anuntat o tinta clara de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera asociate segmentului de fabrici din portofoliul sau de credite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri