Parand a uita perioada favorabila din timpul presedintiei lui Bill Clinton, piata de pe Wall Street nu priveste cu ochi buni castigarea alegerilor americane din 2008 de catre un democrat, chiar daca intreaga comunitate financiara nu se poate hotari asupra unui candidat preferat, afirma AFP, citat de NewsIn.
"Piata de pe Wall Street a inceput sa se agite cu privire la posibilitatea ca democratii sa conduca nu doar Congresul, ci si Casa Alba", a subliniat un economist independent, Joel Naroff.

Pe un site de pariuri virtuale al Wall Street Journal, partidul democrat este favorit la castigarea alegerilor prezidentiale din 2008, 62,3% dintre partipanti preferand acest partid in detrimentul republicanilor.

"Observam o reactie tipica: republicanii sunt buni pentru piata, democratii sunt rai", a declarat Naroff. "Lucru care nu este neaparat adevarat, mai ales daca ne aducem aminte ca bursa a fost foarte performanta in perioada cand Bill Clinton a fost presedinte, insa aceasta posibilitate aduce cu sine modificari si, implicit, incertitudini".

Cea mai importanta incertitudine ce ingrijoreaza investitorii - fiscalitatea.

"Piata de pe Wall Street a profitat, fara indoiala, de politica fiscala a administratiei Bush, lucru ce ii face pe investitori sa ii prefere pe republicani, mai putini susceptibili de a decide o eliminare politicilor fiscale ce reduc impozitele platite de companii", explica Gina Martin, economist al companiei Wachovia, citata de AFP.

Batalia dura intre candidati, care se intrec in promisiuni de schimbare, alimenteaza temerile unei comunitati deja grav afectate de o criza financiara persistenta, afirma AFP.

Semn ca investitorii nu sunt inca decisi privind rezultatul alegerilor viitoare, Hillary Clinton apare drept castigatoare a alegerilor pentru desemnarea unui candidat din partea democratilor, cu 58%, devansandu-l pe Barack Omaba, cu 38% din preferinte, conform unui sondaj al intrade.com.

Inainte de caucusul din New Hampshire, pe care l-a pierdut, Obama era favorit, cu peste 70% din voturi.

Sprijinul traditional al comunitatii financiare pentru partidul republican este contrazis de implicarea mai multor magnati in campania democratilor.

Miliardarul Warren Buffet, extrem de influent in randul investitorilor, a anuntat ca ii sprijina pe Hillary Clinton si Barack Obama, in timp ce sefii grupurilor Goldman Sachs, Lloyd Blankfein si Morgan Stanley, John Mack, au facut contributii financiare pentru campania fostei Prime Doamne.

Conform Center for Responsive Politics, care studiaza finantarea partidelor politice, contributiile acordate societatilor de investitii s-au indreptat in principal catre Hillary Clinton (4,74 milioane dolari doar in octombrie 2007), apoi catre fostul primar al New York-ului, Rudolph Giuliani, si Barack Obama.

Insa economistii subliniaza ca la zece luni de la alegeri, piata de pe Wall Street nu s-a hotarat insa asupra unui candidat favorit. Momentan, "diferitii candidati democrati sunt cam in aceeasi situatie", afirma Naroff.

Hillary Clinton este singura personalitate deja foarte cunoscuta si prin urmare mai previzibila, chiar daca a atacat in discursurile sale mai multe industrii, mai ales cele energetice si ale productiei de farmacutice.

Pentru revista financiara Barron's, singurul candidat venit din sfera afacerilor, republicanul Mitt Romney, este, in ciuda sondajelor, considera cel mai favorabil pentru piata.

Fondatorul fondului de investitii Bain Capital a primit nota 3,8 din 4, devansandu-l pe Giuliani si McCain, acestia fiind cunoscuti pentru opozitia fata de politicile fiscale ale presedintelui Bush.

Obama si Hillary Clinton au obtinut doar nota 2, respectiv 1,8.

Alti candidati aflati in cursa, precum republicanul Mike Huckabee si democratul John Edwards, fac o figura mai slaba, cu retorica lor cu tonalitati populiste, afirma AFP.

"Republicanii trebuie sa urce in sondaje, pentru ca Wall Street sa se convinga de faptul ca democratii vor fi confruntati cu un adversar redutabil", a adaugat Gina Martin.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri