Raiffeisen a castigat o licitatie ce-i permite achizitionarea unei participatii de 39,48% si 60,52% din optiunile Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. (AKA), operatorul autostrazii M5, organizata de State Motorway Mangement Co., informeaza Portfolio.hu.
Raiffeisen PPP IB GmbH va plati aproximativ 28,7 miliarde de forinti pentru AKA, potrivit contractului de vanzari semnat pe 7 ianuarie 2008.

Statul a cumparat o participatie de 39,5% in 2004, pentru 82 milioane euro, echivalentul a 21,5 miliarde de forinti in acel moment.

Un total de sase investitori financiari au fost invitati in luna iunie sa participe la licitatie, insa doar doua oferte au fost luate in calcul.

Raiffeisen a oferit o suma mai mare, insa a doua runda a fost organizata pentru a se obtine cea mai mare oferta posibila pentru AKA. In final, a fost acceptata oferta crescuta a celor de la Raiffeisen.

Au existat o serie de scenarii cu privire la viitorul AKA, incepand cu decembrie 2006. Cel mai probabil a fost cel ce vorbea despre o preluarea din partea statului a celor 60 de procente ramase in operatorul autostrazii, urmand apoi sa recurga la o privatizare.

Potrivit calculelor, pachetul de 60% din actiuni ar fi costat 70-75 milioane euro, mai putin de 20 miliarde forinti, in cel mai bun scenariu compania putand fi vanduta pentru aproximativ 220-240 milioane euro.

Imprumuturile de 900 milioane euro ale AKA au facut ca intreg planul sa fie riscant.

Guvernul a anuntat in 2004 ca participatia de 40% (in valoare de 82 milioane eur), costa de fapt 30% din pretul pe care ar fi trebuit sa-l plateasca pentru pachetul AKA (270 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri