Profitul net al companiei de farmaceutice Novartis AG a scazut cu 42% in al patrulea trimestru din 2007, la 931 milioane dolari, sub estimarile analistilor, compania fiind afectata de concurenta pe segmentul medicamentelor generice si cheltuieli de restructurare, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Novartis a mai anuntat si un nou program de rascumparare de actiuni, in valoare de 10 miliarde franci elvetieni (9,20 miliarde dolari), ce va fi supus votului actionarilor in februarie.

Compania si-a mentinut, in mare, perspectivele pentru anul 2008, afirmand ca mizeaza pe o crestere intre 5%-9% a vanzarilor grupului, propunand un dividend de 1,60 franci pentru anul 2007, marcand o crestere de 19% fata de anul precedent.

Grupul a fost afectat de o serie de probleme in 2007, inclusiv intarzieri de lansare ale unor medicamente importante precum Galvus, destinat tratarii diabetului, relateaza Reuters.

Vanzarile grupului au crescut cu 6% in al patrulea trimestru, la 9,93 miliarde dolari. Insa vanzarile la divizia de vaccinuri si medicamente de diagnosticare a scazut cu 13%, la 398 milioane dolari, avand in vedere ca medicamentele destinate tratarii gripei au fost livrate mai ales in al treilea trimestru.

Analistii se asteptau ca Novartis sa afiseze un profit net de 1,48 miliarde dolari in cel de-al patrulea trimestru, si la vanzari de 9,67 miliarde dolari, conform unui chestionar efectuat de Reuters.

Problemele companiei elvetiene sunt asemanatoare cu cele ale intregului sector farmaceutic, care a fost afectat de scaderea vanzarilor la medicamentele cu patent, de lipsa de noi produse si concurenta acerba de pe piata medicamentelor generice.

O victorie a democratilor in alegerile prezidentiale americane ar majora presiunea asupra sectorului produselor farmaceutice, iar dintre candidatii republicani, John McCain nu este considerat "intelegator" la problemele sectorului, afirma Reuters.

Titlurile Novartis, al doilea producator european de farmaceutice din punct de vedere al capitalizarii de piata, au pierdut 12% din valoare in 2007, asemanator cu intreg sectorul farmaceutic european.

Novartis a raspuns problemelor intampinate cu un program de reducere a personalului cu 2,5%, avand drept obiectiv economisirea anuala a 1,6 miliarde dolari in 2010.

Pentru implementarea acestor masuri, compania a fost nevoita sa cheltuiasca 450 milioane dolari in al patrulea trimestru din 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri