Conform datelor, primele trei locuri, in functie de numarul de pasageri transportati, il ocupa companiile Ryanair, din Irlanda cu 49 milioane de calatori, easyJet, din Marea Britanie cu 38,2 milioane de pasageri, si Flybe, tot din Marea Britanie cu 7,0 milioane de calatori.

In privinta gradului de ocupare al locurilor din aeronave, pe durata anului 2007, cele mai bine cotate companii sunt transavia.com, care a reusit sa ajunga la un coeficient de 85%, Wizzair, la 84%, iar pe locul trei, la egalitate, cu un un grad de ocupare de 80%, companiile Norwegian si Sky Europe.

Cinci dintre companiile aeriene low cost membre ale ELFAA opereaza sau vor opera in viitorul apropiat si pe rute din Romania.

Cea mai mare companie low cost din Europa, Ryanair, isi va lansa serviciile in luna aprilie a acestui an pe doua rute cu puncte de plecare din Romania, Arad-Milano si Constanta-Pisa.

Citeste si:

Operatorul Sky Europe efectueaza curse regulate pe relatia Viena-Bucuresti-Varna. easyJet si-a lansat serviciile de transport aerian low cost in urma cu patru luni, pe rutele Bucuresti-Milano, Bucuresti-Londra si Bucuresti-Madrid. Compania Myair efectueaza zboruri cu plecare din Bucuresti spre mai multe orase importante din Europa, printre care se numara Bruxelles, Paris, Barcelona, Milano, Venetia, Roma si Napoli.

La randul sau, operatorul Wizzair efectueaza zboruri cu plecare din Bucuresti spre marile orase din Europa Centrala si de Vest, precum si o cursa interna, pe relatia Bucuresti-Cluj Napoca.

Asociatia Europeana a Companiilor de Transport Aerian Low Fares din Europa (ELFAA) a luat nastere la finele anului 2003 ca organizatie de marketing non-profit, pentru a reprezenta si proteja interesele companiilor aeriene low cost si ale clientilor acestora.

Membrii ELFAA sunt companiile: Ryanair, easyJet, Flybe, Norwegian, Transavia, Sterling, Wizzair, Sky Europe, Myair si compania Sverigeflzg.