FMI modifica mecanismul de stergere a datoriilor tarilor sarace

Fondul Monetar International (FMI) a modificat mecanismul de stergere a datoriilor statelor foarte sarace pentru a evita situatiile de blocaj precum cea observata recent in Liberia, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Masura vizeaza in special tarile ale caror incercari de reducere a poverii datoriilor sunt blocate de o serie de creante rezultate din imprumuturi neplatite catre creditorii multilaterali, cum ar fi Fondul Monetar International (FMI) sau Banca Mondiala, a aratat FMI.

"Modificarea a fost necesara pentru a acorda acestior tari, atunci cand circumstantele o permit, credite pentru punerea in practica a unor programe solide de stabilizare economica si de reforme structurale, in timp ce FMI si/sau alte institutii internationale vor asigura finantarea necesara pentru a regla datoriile ramase in urma si pentru a diminua creantele", precizeaza comunicatul FMI.

La mijlocul lunii noiembrie 2007, statele membre ale FMI au fost de acord sa anuleze penalizarile pentru intarzierile la plata datoriilor Liberiei, care blocau de luni intregi declansarea mecanismelor internationale de stergere a creantelor.

Aceasta masura reprezinta primul rezultat concret al lui Dominique Strauss-Kahn dupa obtinerea sefiei FMI si marcheaza finalul negocierilor purtate de fostul presedinte al Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, si de succesorul sau Robert Zoellick, ce au beneficiat de sustinere din partea Casei Albe


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri