Japonezii vizeaza investitii in active mai putin riscante in 2008

Investitorii japonezi ar putea cauta fonduri straine mai diversificate sau titluri de stat mai putin riscante in 2008, dupa ce apetitul de actiuni chinezesti si de active riscante au atras o lichiditate record anul trecut.

Aporturile de capital la fondurile japoneze de investitii au atins un nivel record in 2007, in contextul in care randamentele solide ale titlurilor japoneze au mentinut un nivel ridicat al cererii de active straine mai riscante, cum ar fi actiunile, chiar daca pietele financiare au fost afectate de criza creditelor declansata ca urmare a turbulentelor din sectorul american ipotecar cu grad mare de risc.

Investitorii japonezi individuali au plasat 14,60 mii de miliarde yeni (136,9 miliarde dolari) in fonduri de investitii sau fonduri mutuale, in actiuni si obligatiuni, in conformitate cu statisticile institutului de cercetare Nomura.

Investitiile medii lunare s-au cifrat la aproape 1,5 mii de miliarde yeni, cu incepere din august, când inceputul crizei creditelor a temperat cererea de active riscante.

Pentru intregul an 2007, investitiile medii lunare ale japonezilor au fost de aproape 1,2 mii de miliarde yeni, iar cifrele totale anuale au depasit nivelul anterior record de 13,01 mii de miliarde yeni din 2006.
Analistii estimeaza insa ca este posibil ca interesul pentru produse de pe pietele de capital sa scada, in contextul in care japonezii sunt tot mai ingrijorati ca pietele internationale ar putea fi afectate de o recesiune a economiei americane si de o incetinire a cresterii economice.

Investitorii se vor indrepta insa inspre fonduri diversificate, si obligatiuni si actiuni din mai multe tari straine, ca si inspre fonduri care investesc in titlurile de stat ale altor tari.

"Investitorii individuali ar putea sa nu mai fie interesati de depozite in numerar, ci de produse de investitii", a declarat pentru Reuters presedintele si directorul general al Daiwa Asset Management, Michihito Higuchi.

Higuchi, care conduce si Japan Investment Trust Association, estimeaza ca va creste cererea de produse de investitii pe termen lung, cu grad mic de risc.

"Cererea pentru titluri de stat straine va creste probabil anul acesta si anii viitori", a adaugat Higuchi.
Japonezii au avut un apetit foarte accentuat pentru investitii in ultimii cativa ani, urmarind obtinerea de castiguri mai mari, ca urmare a economiilor mari pe care le au, pentru ca banca centrala a Japoniei mentine dobanda de politica monetara aproape de 0%.

Tendinta japonezilor de a investi in active straine va continua in urmatorii cativa ani, deoarece astfel de investitii sunt in continuare mici fata de ale altor tari, iar populatia mai are depozite de 770 mii de miliarde yeni.

Statisticile Nomura arata ca japonezii au investit 6,94 mii de miliarde yeni in fonduri alcatuite din actiuni, obligatiuni si investitii imobiliare straine.

Jucatorii de pe piete spun ca problemele de lichiditate de la sfarsitul lui 2007 ar putea continua pana in martie, cand se termina anul fiscal, iar cererea de active riscante se va mentine redusa, in contextul turbulentelor de pe pietele internationale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri