Banca franceza a anuntat ieri dimineata ca este victima a unei fraude, in cadrul diviziei sale de brokeraj, ce se ridica la 4,9 miliarde euro, la care se adauga si deprecieri ale activelor, legate de criza creditelor ipotecare, de doua miliarde euro.

Titlurile Societe Generale au fost suspendate de la tranzactionare, anuntul venind cu putin timp inainte de deschiderea bursei din Paris.

Traderul care a generat frauda de 4,9 miliarde de euro de la banca franceza Societe Generale a fost identificat sub numele de Jerome Kerviel. Ziarul britanic Financial Times a publicat, ieri seara, o fotografie a trader-ului SocGen.

Inainte ca traderul sa fie identificat, un e-mail trimis pe adresa de serviciu a lui Kerviel nu primise niciun raspuns. O persoana care a raspuns la telefon la un numar presupus al lui Kerviel, obtinut de la un alt trader, a spus: "Nu este aici pentru moment. Va trebui sa reveniti cu un telefon."

Traderul vinovat de fraudarea cu 4,9 miliarde euro a bancii franceze Societe Generale este in varsta de aproximativ 30 de ani si are un salariu anual de sub 100.000 euro (146,500 dolari), a scris Reuters, potrivit NewsIn.

Societe Generale a refuzat sa ofere presei numele acestui angajat, din motive legate de legislatie.

"Are in jur de 30 de ani si este angajat al Societe Generale din 2002", a declarat presedintele bancii, Daniel Bouton, pentru reporteri, cu ocazia unei conferinte de presa.

"Salariul sau era cu putin sub 100.000 de euro pe an", a adaugat acesta, la putin timp dupa ce, impreuna cu directorul executiv al bancii, a declarat ca va renunta la salariul sau pentru urmatoarele sase luni.

Bouton nu a mai oferit alte detalii legate de acest trader, precizand ca nu stie unde se afla acesta si ca banca a demarat deja proceduri legate impotriva traderului.

Intrebat daca traderul a incercat sa obtina profit personal din aceste operatiuni, seful diviziei de investment banking al Societe Generale, Jean-Pierre Mustier, a declarat ca "nu cred".

Pierderile de 4,9 miliarde euro (7,1 miliarde dolari) ale bancii franceze Societe Generale (SocGen), puse pe seama unui singur angajat, sunt un avertisment serios ca traderi necinstiti pot evita cele mai sofisticate sisteme de securitate.

Multe alte banci ar putea fi expuse la riscuri similare, indiferent de cat au investit in echipamente si proceduri avansate de securitate, iar pierderile cauzate de fraude ar putea creste semnificativ.

"Bancile castiga mult mai multi bani si isi iau pozitii mult mai extinse de tranzactionare, asa ca ne putem astepta ca si scandalurile sa fie mai mari", a declarat un analist de la compania MF Global, Simon Maughan.

Directorul general si presedintele Lehman, Richard Fuld, a declarat pentru Reuters cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos ca pierderile neacoperite de la SocGen reprezinta "cel mai urat cosmar al fiecaruia", comentariu interpretat ca o acceptare implicita a faptului ca nicio banca nu ar trebui sa se considere imuna in fata unei astfel de calamitati.

Presedintele Societe Generale, Daniel Bouton, si directorul executiv al bancii, Philippe Citerne, au decis sa renunte la primele pentru anul 2007 si la salariul din urmatoarele sase luni, dupa pierderile majore suferite de banca, informeaza Reuters.

Bouton a precizat cu ocazia unei conferinte de presa din Paris ca el si Citerne "nu vor primi bonusurile pentru anul 2007 si vor renunta si la salariul lor fix pana la data de 30 iunie 2008".

Banca Societe Generale, unul dintre primele trei grupuri grupuri bancare din Franta, a anuntat ca a suferit pierderi de aproape 7 miliarde euro, dintre care 4,9 miliarde euro au fost cauzate de un trader propriu, aceasta fiind una dintre cele mai mari fraude din istoria financiara mondiala.

Marile banci de investitii JP Morgan si Morgan Stanley s-au angajat ferm sa subscrie la majoirarea de capital, de 5,5 miliarde euro, a Societe Generale, acoperind astfel intreaga paguba produsa de un trader parizian.

Un alt actionar important al SocGen, compania franceza de asigurari Groupama, s-a angajat, de asemenea, sa subscrie in cadrul majorarii de capital, la nivelul detinerii actuale de 3,5% din actiunile SocGen.

"Societe Generale este in curs de lansare a unei majorari de capital de 5,5 miliarde euro, care este deja garantata printr-o sindicalizare bancara", anuntase anterior BRD SocGen.

Avocatul unui numar de aproximativ 100 de actionari ai bancii Societe Generale, victima a unei fraude de 4,9 miliarde euro, a anuntat joi ca a depus o plangere pentru "escrocherie, abuz de incredere, fals, uz de fals si complicitate".

"Am depus astazi (joi) o plangere la palatul de justitie, in numele unui numar de 100 de actionari ai Societe Generale", a declarat avocatul, Frederik-Karel Canoy.

Avocatul, care nu a oferit detalii privind pagubele suferite de clientii sai, a precizat ca acestia, provenind din Franta, Belgia precum si Olanda, "au pierdut astazi aproape in totalitate, actiunile detinute", reactionand in consecinta, "cu extrema rapiditate".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri