Un OPEC al gazelor naturale ar putea fi creat in iunie

Un "OPEC al gazelor naturale" a putea fi creat in iunie cu ocazia Forumului tarilor producatoare de petrol, potrivit cotidianului rus Kommersant, ce citeaza surse apropiate de guvernul rus, informeaza AFP.

O carta a acestei noi organizatii ar putea fi prezentata cu ocazia reuniunii Forumului, care va avea loc in iunie la Moscova, afirma cotidianul rus, care a preferat sa nu isi dezvaluie sursele.

Proiectul unei astfel de carte a fost propus la inceputul anului 2007 de catre Iran si a fost examinat in octombrie de catre ministerul rus al industriei si energiei, afirma sursa citata de Kommersant.

"Majoritatea articolelor din aceasta carta sunt aproape identice cu cele ale cartei Organizatiei Þarilor Exportatoare de Petrol (OPEC)", a precizat sursa, conform AFP.

Expertii sunt insa de parere ca, chiar daca va fi creata, aceasta carta nu va putea beneficia in anii ce vor urma de o influenta asemanatoare cartei OPEC, din cauza rezistentei puternice venite din partea Statelor Unite ale Americii si Uniunii Europene, a adaugat Kommersant.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a estimat ca ideea iraniana este "interesanta". Rusia detine aproximativ 30% din rezervele cunoscute de gaze naturale din lume, fiind responsabila pentru 20% din productia de gaze naturale pe plan mondial.

Iranul, ce detine locul secund in clasamentul rezervelor de gaze naturale, se afla intr-o situatie mai dificila, neputandu-si exploata zacamintele din cauza sanctiunilor aplicate de SUA.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri