Frauda care a produs bancii franceze Societe Generale pagube de 4,9 miliarde euro ar putea duce la o preluare a acesteia de catre concurentul de pe piata interna BNP Paribas, potrivit analistilor citati de Reuters.

Societe Generale a anuntat joi ca un singur trader a provocat pierderi in valoare de 4,9 miliarde euro (7,1 miliarde dolari) si ca banca a efectuat o majorare de capital de urgenta de 5,5 miliarde euro, socand pietele si asa tulburate, potriviti NewsIn.

Anuntul si scaderea cotatiei actiunilor ce i-a urmat ar putea atrage investitorii catre banca franceza, ale carei actiuni au scazut cu peste o treime din august 2007.

Insa politicienii francezi ar putea interveni pentru a aranja o fuziune cu o banca interna sau chiar pentru a o mentine independenta.

"Banca va ramane probabil independenta, insa ar putea fi nevoita sa incheie un acord cu Credit Agricole sau BNP", a declarat un bancher.

Cea de-a doua banca din Franta dupa capitalizarea bursiera a fost considerata ca fiind greu de cumparat din cauza marimii si a conducerii formate dintr-o echipa de directori cu gandire independenta.
Scaderea recenta a cotatiei actiunilor si intrebarile privind aptitudinea conducerii au pus, insa, problema interventiei unei companii interesate de preluare.

Printre posibilii cumparatori straini se numara bancile spaniole Santander si BBVA si banca italiana UniCredit, care a purtat discutii preliminare de fuziune cu banca franceza si la inceputul anului trecut, potrivit unor surse apropiate afacerii la acel moment.

Insa aversiunea traditionala a Frantei fata de preluarile straine ar putea oferi un avantaj bancii BNP Paribas. "In cele din urma, situatia este foarte problematica si din acest motiv banca centrala a Frantei va tinde sa sprijine o fuziune interna in locul unei preluari de catre o banca straina", a declarat un analist din cadrul Kepler Madrid, Alejandro Ruyra.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dupa ING, inca un gigant bancar din Romania isi muta birourile