Oficiali bursieri au avertizat Société Générale (SocGen) inca de la sfarsitul anului trecut cu privire la tranzactiile lui Kerviel, a aratat, luni, un procuror parizian, insistand ca banca franceza sa dea explicatii despre cum a reusit un trader sa creeze o asemenea criza.
SocGen, a doua banca franceza dupa capitalizarea de piata, se confrunta, de asemenea, cu procese legate de o vanzare de actiuni, facuta de unul dintre directorii bancii inainte de declansarea scandalului, si de modalitatea prin care a renuntat la pozitiile neacoperite in valoare de 50 miliarde euro (74 miliarde dolari) facute de Kerviel, care au costat banca 4,9 miliarde euro, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Dupa ce a studiat dovezile preliminare despre cea mai mare frauda prin tranzactii neacoperite, facuta vreodata, un procuror public a spus ca Jerome Kerviel, de 31 de ani, a recunoscut ca si-a ascuns activitatile de sefii lui, dar a spus ca si alti traderi au incalcat regulamentele bancii.

Procurorul Jean-Claude Marin a mai spus si ca reprezentanti ai Eurex, o platforma de derivative detinuta de Deutsche Boerse, au pus sub semnul intrebarii, inca din noiembrie 2007, pozitiile de tranzactionare ale lui Kerviel, dar acesta a reusit sa isi pacaleasca angajatorul.

"Eurex a anuntat Société Générale, inca din noiembrie 2007, cu privire la pozitiile luate de Jerome Kerviel. Intrebat de reprezentantii bancii, Kerviel a adus un document fals prin care sa justifice acoperirea riscurilor", a spus Marin.

Reprezentantii SocGen, banca ce a devenit in ultimii ani un lider mondial in tranzactionarea cu derivative financiare, au spus ca nu au stiut absolut nimic despre tranzactiile lui Kerviel pana cand nu au descoperit in 18 ianuarie o discrepanta care a dus la declansarea unei investigatii interne.
Scandalul a luat o noua turnura cand seful Bancii Centrale a Frantei, Christian Noyer, a motivat ca a omis, timp de cateva zile, sa anunte guvernul despre frauda pentru ca s-a temut de o eventuala scurgere de informatii.

Kerviel a spus politiei ca a ascuns tranzactiile pentru ca a vrut sa isi intareasca reputatia de trader, nu pentru ca ar fi vrut sa creeze probleme bancii, a declarat, la o conferinta de presa, procurorul Marin.
Avocatul lui Kerviel a respins acuzatiile potrivit carora clientul sau ar fi organizat singur, de la biroul sau, cea mai mare frauda prin tranzactii din istoria omenirii.

"Kerviel nu a furat pe nimeni, el nu a luat niciun cent pentru el si si-a facut slujba cat de bine a putut", a declarat duminica, pentru Reuters, Christian Charriere-Bournazel.

Avocatul lui Kerviel a mai spus ca acesta si-a facut doar treaba de trader, riscand, si i-a acuzat pe reprezentantii SocGen ca i-au inscenat clinetului sau un linsaj.

Procurorul a cerut, potrivit propriilor declaratii, ca Jerome Kerviel, care s-a predat duminica pentru un interogatoriu, sa fie retinut temporar.

Kerviel a fost luat cu o camioneta cu geamuri fumurii de la sediul politiei financiare din sud-estul Parisului, pentru a se prezenta in fata unui judecator, care va hotari daca este cazul sa il supuna unei investigatii oficiale. Aceasta etapa este la un pas distanta de formularea unor acuzatii oficiale, mai scriu cei de la Reuters.

Cotatia actiunilor SocGen a cazut, luni, dupa ce analisti de la banca americana Citigroup au spus ca afacerile bancii sunt "grav afectate". Actiunile Société Générale au pierdut 9% in prima parte a sedintei de tranzactionare, iar apoi s-au tranzactionat in scadere cu 5,7%, pana la un nivel de 69,65 euro/actiune, la jumatatea sedintei.

SocGen a anuntat, saptamana trecuta, ca a fost fraudata cu 4,9 miliarde euro, ca urmare a unor tranzactii neacoperite facute de un singur trader, identificat de catre colegii sai ca fiind Jerome Kerviel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri