La sfirsitul saptaminii trecute, euro si dolarul s-au batut pe statutul in scadere. Pierderile valutelor forte - cea americana si cea europeana - s-au transformat in cistiguri pentru yen. Vineri, moneda japoneza a crescut in fata dolarului cu 0,5%, pina la 108,28 yeni pe dolar.

Din noiembrie pina acum, cresterea yenului a adus cistiguri pentru jucatorii de pe pietele internationale care si-au schimbat dolarii pe yeni de circa 5%. In Romania, atit cursul euro, cit si cel al dolarului au scazut in fata leului cu 20 de unitati. Un dolar era cotat vineri la 29.421 lei, iar un euro la 36.135 lei. In schimb, cursul yenilor japonezi a crescut cu aproape 100 de lei - de la 27.182 lei la 27.274 lei. La nivel international, moneda japoneza devine o alternativa din ce in ce mai atractiva pentru investitori in fata euro si a dolarului.

Pentru ca analistii se asteapta ca euro sa se deprecieze in continuare dupa ce tonul a fost dat de votul negativ al francezilor si olandezilor. Nici economia americana nu confera mai multa incredere investitorilor, dupa ce un raport publicat vineri indica faptul ca in SUA s-au creat doar 78.000 de locuri de munca noi, fata de 178.000 cit se asteptau analistii. Neincrederea in economia americana si-a spus cuvintul si asupra dolarului, care a inceput sa scada in fata yenului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ce impact are asupra României retragerea finanţării OMS de către SUA
Setari Cookie-uri