Banca centrala a Turciei a intervenit pentru a preveni aprecierea lirei

Banca centrala a Turciei a cumparat vineri dolari pe piata valutara intr-o interventie puternica determinata de vanzarile de monede straine si cererea mare pentru lira, informeaza Mediafax.

O sursa bancara a declarat ca interventia bancii centrale a depasit un miliard de dolari si se indreapta spre 1,5 miliarde de dolari. Lira a incheiat ziua la 1,3635 pentru un dolar, pe piata interbancara, in comparatie cu nivelul de 1,3375 inregistrat inainte de interventie si 1,3475, la inchiderea de joi. "In urma vanzarilor de valuta din ultimele zile, legate de estimarile pozitive privind evolutia economiei, a fost observata o volatilitate accentuata a pietei de schimb valutar", se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Pietele au trecut peste votul negativ asupra Constitutiei Europene, dat de Franta si Olanda, in pofida temerilor initiale ca acesta ar putea leza eforturile Turciei de a incepe in octombrie negocierile de aderare la UE.

"Este o miscare oportuna de a creste rezervele valutare, concomitent cu prevenirea oricarei posibile volatilitati cauzate de tensiunile politice din Uniunea Europeana", considera un economist de la Banca Centrala a Austriei. Banca centrala turca a anuntat joi ca rezervele sale valutare au crescut cu 502 milioane de dolari, la 35,773 miliarde de dolari, in saptamana incheiata la 27 martie. Ultima interventie pe piata a bancii centrale a avut loc la 9 mai, cand institutia a cumparat dolari. Vineri a fost pentru a treia oara in acest an cand banca a cumparat moneda americana. Pe langa perspectivele Turciei de a deveni membra a Uniunii Europene, interesul investitorilor este stimulat de redresarea economica puternica - dupa criza financiara din 2001 - sustinuta de acordurile de imprumut cu Fondul Monetar International.

Tranzactiile de pe piata au fost incurajate si de succesul inregistrat joi de vanzarea de catre Turcia a unor euro-obligatiuni in valoare de 1,25 de miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri