Inflatia din Belgia, un semnal de alarma pentru zona euro

Scumpirea alimentelor si facturile mai mari pentru servicii utilitare ar putea accentua inflatia din intreaga zona euro, spun analistii, dupa ce Belgia a afisat in ianuarie cea mai rapida accentuare a inflatiei din ultimii 16 ani, consemneaza Reuters.

"Acesta este cu siguranta un avertisment, inainte de publicarea estimarilor pentru zona euro", a aratat, intr-un studiu, un analist de la banca franceza BNP Paribas, Dominique Barbet.

Ministerul belgian al economiei a aratat marti, intr-un comunicat, ca preturile de consum au urcat lunar cu 0,41% in ianuarie, iar anual, cu 3,46%, cea mai crescuta rata inregistrata de la cea de 3,54% din august 1991.

Belgia a fost prima dintre cele 15 tari membre ale zonei euro care si-a publicat statisticile pentru inflatia din ianuarie. Estimarile pentru zona euro vor fi publicate joi de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene.

Ministerul belgian a aratat ca accentuarea inflatiei a fost rezultatul scumpirii lunare a gazelor naturale, a energiei electrice, a painii, laptelui, apei si a combustibililor. In Belgia, au coborat insa preturile vacantelor, taxele auto si preturile satelor de vacanta.

"Belgia este privita adesea ca un fel de model pentru vecinii ei mai mari din zona euro, iar statisticile belgiene pentru inflatie ar putea indica anumite riscuri", a spus un economist de la ABN Amro, Dominic White, observand ca alimentele si energia s-au scumpit, de altfel, in toate tarile din zona euro.

Un numar de 41 de economisti, chestionati saptamana trecuta de Reuters, au estimat ca inflatia din zona euro se va mentine la un nivel de 3,1%, unde a fost din noiembrie, dar 13 analisti au spus ca inflatia din zona euro se va accentua peste acest nivel, ajungand la 3,3%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri