Fed taie din dobanda. Dolarul pierde teren in fata euro

Dolarul s-a depreciat masiv fata de euro, ieri seara, dupa ce Federal Reserve (Fed) a coborat dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale pana la 3% pe an si a aratat ca exista in continuare riscuri la adresa cresterii economiei americane.

Saptamana trecuta, Federal Reserve, banca centrala americana, a coborat dobanda de referinta cu 0,75 puncte procentuale, iar miercuri a decis o noua micsorare a dobanzii cheie, pana la 3% pe an, cu un punct procentual sub nivelul dobanzii de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE).

Dobanda de politica monetara a bancii centrale americane este in prezent una dintre cele mai mici din tarile dezvoltate, scrie NewsIn.

"Limbajul din comunicatul Federal Reserve este destul de radical", a comentat un analist de la compania Tempus Consulting din capitala SUA, Mark Meadows. "Tonul comunicatului Fed sugereaza ca bancherii centrali americani sunt inca ingrijorati din cauza posibilitatii unei inrautatiri mai grave a economiei americane", a adaugat Meadows, citat de Reuters.

Moneda unica europeana s-a apreciat pana la cotatia de 1,4880 dolari/euro, dupa anuntul deciziei de politica monetara a Fed si a avut o crestere de 0,5% in timpul sedintei de tranzactionare, sustinuta de majorarea diferentei dintre dobanda cheie din SUA si cea din zona euro. Ultima cotatie a euro fata de dolar a fost de 1,4869 dolari/euro.

Indicele dolarului, care evalueaza moneda americana in raport cu un cos de valute, a cazut la un minim al ultimelor doua luni.

Fata de yen, dolarul si-a mentinut castigurile modeste din timpul sedintei de tranzactionare si s-a cotat la 107,20 yeni/dolar. Japonia este una dintre putinele tari dezvoltate care are o dobanda de politica monetara mai mica si decat cea a SUA.

O serie de analisti afirma insa ca scaderea totala cu 1,25 de puncte procentuale a dobanzii cheie a Federal Reserve, din 22 ianuarie pana in prezent, va contribui pe termen lung la sustinerea cursului dolarului si a economiei americane, mai scrie Reuters.

"Fed nu este in panica", a aratat un strateg pentru pietele valutare ale grupului informal G10 de la banca new-yorkeza JP Morgan, Ken Landon. "Banca centrala americana se concentreaza pe problemele economiei reale si trebuie sa coboare dobanda cheie", a mai spus Landon.

"Am putea asista la o depreciere a dolarului pe termen scurt, dar cred ca apoi vom avea o crestere, pentru ca trebuie ca jucatorii de pe piata sa isi dea seama la un moment dat ca aceste decizii sunt benefice pentru economia SUA", a adaugat Landon.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri