Cresterea economica americana a incetinit in trimestrul al patrulea si a avut cel mai lent ritm din ultimii cinci ani in 2007, potrivit unui raport guvernamental american, care da indicii privind efectele pe care problemele din piata imobiliara le-au creat la nivelul economiei.

Produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite ale Americii a avut o rata anuala de crestere de 0,6% in trimestrul al patrulea si a urcat cu doar 2,2% in intregul an. Evolutia din 2007 marcheaza cea mai lenta crestere anuala a PIB-ului Statelor Unite din 2002, cand cresterea economica a fost de doar 1,6%.

Analistii chestionati de Reuters estimasera ca economia Statelor Unite va creste cu 1,2% in trimestrul al patrulea. Statisticile slabe survin insa dupa cele pozitive din trimestrul al treilea, cand economia americana a avansat cu 4,9%, si pot contribui la alimentarea ingrijorarii ca economia americana ar putea intra in recesiune in 2008.

Cheltuielile pentru constructia de locuinte noi au scazut cu 23,9% in trimestrul al patrulea, cel mai abrupt declin trimestrial din ultimii 26 de ani, dupa o scadere de 20,5% in trimestrul al treilea. In decursul intregului an, cheltuielile cu locuintele au scazut cu 16,9%, cele mai slabe rezultate inregistrate din 1982 incoace.

Statisticile americane publicate miercuri mai contin si semne legate de presiunile inflationiste, deoarece un indicator monitorizat atent de Federal Reserve - cheltuielile de consum ale populatiei, excluzand cele cu alimentele si energia - a avut o rata anuala de crestere de 2,7% in trimestrul al patrulea. Datele depasesc, astfel, cu mult nivelul de 2% din trimestrul al treilea, ca si asteptarile jucatorilor de pe Wall Street. Acesta a fost cea mai mare crestere trimestriala a preturilor din ultimul an si jumatate, mai arata Reuters.

Federal Reserve a coborat deja cu 1,75% dobanda sa de referinta incepand din toamna trecuta, iar analistii estimeaza ca banca centrala americana ar putea anunta o noua decizie de relaxare a politicii monetare, in timp ce administratia Bush negociaza cu Congresul aprobarea unui pachet de stimulente fiscale, ca sa incerce sa sustina cresterea economica.

Cheltuielile totale de consum ale populatiei, care contribuie in proportie de mai mult de doua treimi la cresterea economica din Statele Unite, s-au mentinut la un nivel destul de bun in trimestrul al patrulea si au inregistrat o crestere de 2%, fata de 2,8% in trimestrul al treilea.

Cheltuielile populatiei in intregul an 2007 au avut cea mai temperata rata de crestere din 2003, fapt care arata si mai mult ca ieftinirea locuintelor si problemele de pe piete au un impact negativ asupra bugetelor casnice si asupra increderii.

Tariceanu vrea o discutie publica Guvern - BNR despre criza economica mondiala care afectaza Romania


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri