Traderii fraudatori pot lovi oricand si de oriunde, reusind sa treaca peste sistemele informationale complexe de securitate, de testele psihologice si chiar de moralitate, reiese dintr-un articol publicat de Reuters, preluat de NewsIn.
"Lucrurile care te fac un trader de succes te pot face si un mare fraudator", a declarat un consultant al FTI Consulting, Mark Rasch, care a condus departamentul impotriva infractiunilor informationale din cadrul ministerului american de justitie.

Chiar si autoritatea de reglementare ce a contribuit la calmarea pietelor dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 se arata ingrijorata de problemele pe care un singur trader le-au putea cauza celor mai mari banci si piete financiare din lume.

"Nu exista sisteme sigure in proportie de 100%", a declarat fostul presedinte al Comisiei pentru burse si valori mobiliare (SEC) in perioada 2001-2002, Harvey Pitt, conform Reuters.

Motivele pentru aceste temeri sunt clare - bancherii, autoritatile de reglementare si investitorii sunt socati de faptul ca tranzactiile neautorizate ale unui angajat de nivel mediu au dus la o pierdere de 7,2 miliarde dolari la banca europeana Societe Generale, ducand la prabusirea burselor europene.

Fostii responsabili si consultantii cred ca este imposibil de eliminat toti potentialii cauzatori de probleme, insa bancile pot lua masuri preventive, informeaza Reuters.

Printre aceste masuri se numara analizele regulate ale activitatii traderilor, precum si ale altor rapoarte, precum achizitiile imobiliare sau chiar actele de divort.

"Ar trebui sa fie incluse o serie vasta de modalitati de monitorizare - chiar daca persoana in cauza a fost deja analizata si a trecut examenul", afirma Pitt.

Multe fraude necesita o atentie constanta din partea fraudatorilor, pentru ca acestia sa pastreze aparentele conform carora nu se intampla nimic deosebit, conform Reuters.

Din acest motiv bancile cu cele mai puternice sisteme de securitate cer angajatilor sa intre in concediu pentru una sau doua saptamani, timp in care sa nu aiba niciun fel de contact cu banca.

Astfel, auditorii pot identifica fraudele pe termen lung, avand in vedere ca fraudatorul nu este prezent pentru a-si acoperi urmele. Traderul Societe Generale, Jerome Kerviel, aproape ca nu si-a luat niciun concediu.

Exista insa si metode care nu functioneaza. Multi experti sunt de acord ca printre aceste metode se numara si testele psihologice, deoarece traderii fraudatori beneficiaza uneori de geniul celor mai mari oameni de afaceri, iar aceste teste pot fi intrusive si demoralizatoare.

Este imposibil de identificat cei mai capabili infractori pentru ca acestia sunt de obicei experti in a-si ascunde actiunile, crede un fost administrator de risc al State Street Corp, Louise Borke, care momentan s-a specializat pe predarea de cursuri impotriva fraudelor bancare.

In plus, daca circumstantele sunt favorabile, circa noua din zece angajati ar putea comite fraude in cursul propriilor cariere, crede Borke.

Printre factorii ce sporesc aceasta posibilitate se numara presiunea pentru a avansa, problemele financiare si diferitele dependente, precum drogurile sau jocurile de noroc.

"Aceeasi persoana poate deveni un risc de securitate in diferite medii si momente ale carierei sale", a adaugat Borke.

In cazul in care anchetele de rutina ridica semne de intrebare, banca poate lua orica masura o crede justificata - de la o monitorizare mai atenta pana la o ancheta completa.

Anchetele amanuntite costa peste 100.000 dolari, fiind astfel rezervate pentru cazurile despre care sunt dovezi foarte numeroase conform carora este vorba de o frauda.

Atunci sunt chemati experti pentru a analiza calculatorul si dispozitivul Blackberry al celui banuit, pentru a descoperi dovezi.

"Daca vrei sa supravietuiesti, trebuie sa fi cu cel putin un pas inaintea fraudatorilor", a declarat Pitt.
Multe banci vor conduce achete interne proprii pentru a-si verifica sistemele de securitate, mai ales dupa ce apar tot mai multe dovezi legate de operatiunile traderului SocGen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri