Pretul petrolului scade la 91,05 dolari barilul

Pretul petrolului a scazut astazi cu peste un dolar la bursele electronice din Asia, la 91,05 dolari barilul, in ciuda unei noi reduceri a dobanzii de referinta de catre Federal Reserve (Fed), sistemul american de banci centrale, piata estimand si ca OPEC nu va majora productia.

In schimburile matinale, barilul de petrol "light sweet crude", cu livrare in februarie, a scazut cu 1,28 dolari, la 91,05 dolari barilul, fata de nivelul de 92,23 dolari barilul atins cu o zi in urma la New York.

Petrolul Brent, din Marea Nordului, cu livrare in martie, a suferit o ieftinire chiar mai mare, de 1,31 dolari, la 91,22 dolari barilul.

"Scaderea preturilor petrolului constituie o surpriza dupa o primire initiala destul de buna a anuntului conform caruia Fed a redus dobanda de referinta", a declarat David Moore, analist al Commonwealth Bank of Australia.

La doar o saptamana dupa ce Fed a redus de urgenta dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte, la 3,50%, banca centrala americana a decis miercuri o noua reducere, de jumatate de punct procentual, din cauza tensiunilor "considerabile" ce afecteaza pietele financiare, precum si a riscurilor ce ameninta economia.

Insa volatilitatea pietelor poate avea legatura cu publicare datelor legate de stocurile americane de petrol, care au crescut mai mult decat era prevazut, sustin reprezentantii Commonwealth Bank of Australia.

Raportul saptamanal al ministerului american al energiei a aratat ca rezervele americane de petrol au crescut pentru a treia saptamana la rand.

Piata va urmari cu atentie si reuniunea ministrilor statelor membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), ce va avea loc la sfarsitul acestei saptamani la Viena.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri