Cea mai mare companie aeriana low-cost din Europa a anuntat ca profitul net in al treilea trimestru al anului fiscal a scazut cu 27%, la 35 milioane euro (52 milioane dolari), tarifele companiei scazand cu aproape 5%.

Aceste date au fost sub estimarile medii ale analistilor, de 41,8 milioane euro. Ryanair si-a mentinut estimarile pe tot anul privind o crestere cu 17,5% pana la sfarsitul lunii martie. Cu toate astea, compania a anuntat ca exista "mari sanse" ca profitul sa scada in anul fiscal 2008/2009.

"Sectorul aerian din Europa se confrunta la ora actuala cu o criza, existand posibilitatea unei "furtuni perfecte" ca urmare a preturilor crescute la petrol, a cererii scazute si a costurilor ridicate", sustin reprezentantii companiei.

Citeste si:

Potrivit celui mai optimist scenariu, profitul in anul care urmeaza ar putea creste cu 6% la 500 milioane euro, in cazul in care se mentine pretul la bilete si pretul la petrol scade la 75 dolari pe baril.

"Daca pretul petrolului ramane la 85 dolari/baril, iar reducerea consumului duce la reducerea cu 5% a productiei, atunci profitul in anul urmator ar putea sa scada cu 50%, pana la 235 milioane euro", sustin reprezentantii companiei.

Compania a mai anuntat ca planuieste sa cheltuiasca pana la 200 milioane de euro pentru rascumpararea de actiuni care, raportat la pretul actual al actiunilor, vor echivala cu 3% din capitalizarea Ryanair.