Justin Lin Yifu este "primul economist sef al nostru provenit din cadrul unui stat in curs de dezvoltare, fiind un expert in dezvoltarea economica si mai ales in sectorul agriculturii", a declarat intr-un comunicat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

Economistul chinez, profesor la universitatea din Beijing, va "aduce un portofoliu important de competente si experienta", a afirmat Zoellick.

Lin, care a fost numit si vice-presedinte pentru dezvoltare economica, il va inlocui pe François Bourguignon, care a renuntat la pozitia sa in 2007. Conform comunicatului emis de Banca Mondiala, economistul chinez isi va prelua noile atributii incepand cu data de 31 mai 2008, informeaza AFP, citata de NewsIn.

Lin, in varsta de 56 de ani, este directorul si fondatorul Centrului chinez pentru studii economice, un think-tank din Beijing, activand si ca profesor de economie la Universitatea Peking si la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Hong Kong. Acesta este si vice-presedintele Federatiei chineze de industrie si comert.

Lin a obtinut un masterat in economie politica marxista de la Universitatea Peking in 1982 si un doctorat de la Universitatea din Chicago in 1986. Economistul a primit de doua ori cel mai important premiu economic chinez, premiul Sun Yefang.

Citeste si:

"Doresc de mult sa lucrez cu acesta in mai multe domenii, printre care se numara cresterea economica si investitiile in Africa si diferitele instrumente bancare pentru a sustine mai bine statele afectate de catre preturile ridicate ale energiei si produselor agricole", a adaugat Zoellick.

In afara de Universitatea din Beijing, Lin a predat cursuri economice la Hong Kong precum si in Statele Unite ale Americii si Australia.

Lin este nascut in Taiwan si, conform unor informatii privind viata proprie, a inotat catre China din insula Kinmen, in 1979, acest act reprezentand o "tradare" rara.

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a cautat sa lucreze indeaproape cu Beijingul in Africa, unde China este activ implicata in extractia de petrol si minereuri, precum si pe piata bancara.
Legaturile tot mai stranse ale Chinei cu Africa au nelinistit donatorii traditionali ai Bancii, care sunt ingrijorati ca statul chinez impune noi datorii asupra unor state africane.

Printr-un anunt de luna trecuta ce a venit ca o lovitura pentru Zoellick, China a acceptat pentru prima data sa devina un donator pentru programul Bancii Mondiale destinat ajutorarii statelor sarace.