Primul ministru rus, Viktor Zubkov, este bine plasat pentru a prelua functia de presedinte al consiliului de administratie al gigantului rus al gazelor naturale, Gazprom, dupa alegerile prezidentiale din martie, conform listei de candidati publicata de catre compania rusa.
Zubkov ocupa cel mai mare rang printre cele 19 nume cu candidati pentru preluarea acestei functii, ce va fi trimisa spre aprobare actionarilor grupului semi-public, la data de 27 iunie 2008, afirma AFP. La acea data vor mai fi numiti si 11 administratori ai grupului.

Printre ceilalti candidati se numara ministrul rus al economiei, Elvira Nabiullina si cel al energiei, Viktor Hristenko, precum si directorul general al companiei germane Ruhrgaz, Burkhard Bergmann, informeaza AFP, citata de NewsIn.

Prim vice-prim ministrul rus Dmitri Medvedev, actual presedinte al consiliului de administratie al Gazprom, este candidatul Kremlinului pentru ocuparea functiei de presedinte al Rusiei, avand cele mai mari sanse in acest sens. Odata ales in functia de presedinte al Rusiei, Medvedev va fi nevoit sa renunte la acest post.

Aparitia lui Zibkov pe lista de candidati a eliminat o parte din speculatiile conform carora Vladimir Putin, actualul presedinte al Rusiei, va prelua conducerea monopolului rusesc al gazelor naturale, dupa ce va parasi Kremlinul in luna mai.

Putin, care este in continuare cel mai popular om politic din Rusia, a acceptat sa devina prim ministru al guvernului lui Medvedev, atunci cand acesta va castiga alegerile, conform unui scenariu scris insusi de Putin.

Pana la adunarea generala a actionarilor Gazprom, ce va avea loc in iunie, guvernul rus mai poate efectua modificari ale listei de pretendenti pentru ocuparea de functii inalte in cadrul Gazprom.

Guvernul controleaza compania, considerata mana forte a Rusiei pe planul politicii energetice ruse in strainatate, dupa ce statul rus si-a marit detinerea din grup la peste 50%, in timpul presedintiei lui Vladimir Putin (2000-2008).

"Lucrul cel mai logic ar fi ca la conducerea acestei companii sa fie numit cineva independent de elita financiara rusa, insa loial", a declarat Alexander Satilov, din partea Centrului de politica curenta pentru site-ul gazeta.ru, adaugand ca primul ministru Zubkov se conformeaza acestor criterii.

Zubkov, in varsta de 66 de ani, numit spre surprinderea tuturor in functia de prim ministru al Rusiei in septembrie 2007, este un functionar auster, cu o reputatie de eficienta, care face parte din cercul de apropiati ai presedintelui Putin.

Timp de 20 de ani, Zubkov a condus sovhozuri (ferme colective), lucrand apoi impreuna cu Putin la primaria din Sankt Petersburg. Odata ce Putin a castigat alegerile prezidentiale din Rusia, Zubkov a fost numit sef al luptei impotriva spalarii de bani, ocupand din septembrie 2007 pozitia de prim ministru al Rusiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri