British Petroleum, cea de-a treia mare companie petroliera din Occident din punct de vedere al capitalizarii, a anuntat o scadere de 22% a castigurilor pe tot anul, la 17,29 miliarde dolari.

Directorul executiv, Tony Hayward, catalogheaza rezultatele din al patrulea trimestru ca fiind "foarte dezamagitoare".

Cheltuielile de capital au fost de 6,6 miliarde dolari pentru al patrulea trimestru al anului fiscal si de 19,2 miliarde dolari pentru tot anul.

BP a anuntat o crestere a productiei cu aproape 2% in al patrulea trimestru al anului fiscal, fata de aceeasi perioada din 2006, fiind prima crestere dupa noua luni de scadere a productiei.

Citeste si:

Compania cu sediul in Londra a precizat ca pe viitor va prefera sa acorde actionarilor bani prin intermediul dividendelor, decat prin intermediul rascumpararilor de actiuni. Aceasta strategie este asemanatoare cu urmata de rivalii de la Royal Dutch Shell Plc.

BP a anuntat o imbunatatire a performantelor financiare, planuind sa reduca 5.000 de locuri de munca si sa externalizeze alte 9.500 de francize. "Dividendul este cu siguranta o pas inainte, si sustine angajamentul de returnare a banilor catre actionari", a declarat Jason Kenney, analist al ING.

BP a inregistrat o serie de pierderi in ultimii ani. O explozie la rafinaria din Texas City in 2005, in urma careia au murit 15 oameni, a dus la pierderi de miliarde.