Partidul Liga Nordului din Italia solicita organizarea unui referendum pe tema renuntarii la moneda unica europeana - euro, informeaza Reuters. „Ne putem deja imagina noua moneda - Lira - scrisa cu litera mare, cu un curs de schimb legat de dolar“, a declarat pentru ziarul Republica ministrul italian al reformei, Roberto Calderoli.

„Studiem impreuna cu economistii si expertii in legile europene care sunt procedurile legale pentru acest demers“, a adaugat Calderoli. Euro s-a depreciat, vineri, dupa declaratia ministrului italian al Muncii, Roberto Maroni, care si-a exprimat public pozitia anti-euro.

Ministrul de Externe, Gianfranco Fini, presedintele celei mai mari formatiuni politice, Partidul Alianta Nationala, a declarat vineri seara ca propunerea Maroni nu reprezinta pozitia guvernului italian si este lipsita de credibilitate politica.

Presedintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, care de obicei nu intra in polemici cu partidele politice a luat o pozitie dura impotriva euroscepticilor, care au votat impotriva Constitutiei europene.

„Nu intorci spatele si te predai in fata dificultatilor, inlaturi obstacolele cu si mai multa energie“, a declarat sambata Ciampi. Roberto Calderoli si-a mentinut insa pozitia aratand ca Ciampi, care a ocupat functiile de premier, ministru de Finante si sef al bancii centrale este“ unul dintre oamenii care a impins Italia spre adoptarea euro cu orice costuri. Astazi este greu pentru el sa accepte infrangerea, care trebuie insa acceptata“, a declarat Calderoli.

Infruntarea presedintelui tarii este tabu in Italia, iar premierul Silvio Berlusconi s-a vazut nevoit sa se disocieze de declaratiile lui Calderoli, desi a criticat in mai multe randuri Banca Centrala Europeana pentru politicile de curs de schimb valutar care au descurajat exporturile Italiei, aruncand tara in recesiune.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »