Presedintele venezuelean Hugo Chavez a amenintat ca va opri livarile de petrol catre Statele Unite ale Americii in cazul in care SUA vor continua, conform spuselor acestuia, sa "atace" Venezuela prin intermediul companiei Exxon Mobil, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Liderul anti-american, presedinte al unui important exportator de petrol catre SUA, a declarat ca "agresiunea" americana ar putea duce la scumpirea petrolului pana la 200 dolari pe baril.

Disputa lui Chavez cu cea mai mare companie americana privind compesantiile cerute dupa procesul de nationalizare din 2007 a unui important proiect energetic detinut de Exxon Mobil in Venezuela a contibuit la majorarea preturilor petrolului.

Administratia presedintelui Bush s-a distantat de ofensiva legala a grupului Exxon, care a castigat, prin intermediul unui tribunal international, inghetarea unor active detinute de compania petroliera nationala a Venezuelei, PDVSA, in valoare de 12 miliarde dolari.

"Daca ne inghetati activele noastre si ne produceti pagube, atunci va vom rani. Stiti cum? Nu vom mai trimite petrol catre America, domnule Bush", a declarat Chavez cu ocazia show-ului saptamanal televizat propriu.

Chavez a mai amenintat in trecut cu sistarea livrarilor catre cel mai mare consumator de petrol al lumii, insa a mentinut nivelul exporturilor catre SUA in ciuda frecventelor dispute verbale, ce au variat de la discursuri legate de pretul petrolului pana la democratie.

"Nu ne vor mai jefui niciodata - banditii de la Exxon Mobil. Sunt banditi imperiali, americani. Ei corup guverne sau prabusesc guverne. Ei au sustinut invazia Irakului", a declarat Chavez.

Exxon a retaliat pentru nationalizarea unui proiect petrolier de mari dimensiuni, castigand prima mare batalie juridica impotriva regimului lui Chavez dupa ce presedintele Venezuelei a condus o serie de nationalizari ale unor mari proiecte energetice, menite, conform acestuia, sa permita crearea unui stat socialist.

Hotararea tribunalului international prevede ca firma petroliera nationala a Venezuelei - principala sursa de venit a regimului lui Chavez - nu poate vinde anumite active sau transfera anumite fonduri atat timp cat cazul legat de oferirea unor sume compensatorii este analizat.

Chavez acuza marile companii petroliere si principalele state consumatoare de petrol din lume ca incearca sa castige controlul asupra resurselor naturale ale principalilor producatori, precum Venezuela.

Comentariile lui Chavez vin dupa mai multe zile in care posturile de televiziune din Venezuela au prezentat spoturi in care compania Exxon este descrisa ca un adevarat pradator, ce incearca sa jefuiasca Venezuela.

Decizia judecatoreasca a reprezentat o noua lovitura pentru Chavez, care a pierdut in decembrie 2007 un referendum prin care cerea extinderea puterilor prezidentiale si stabilirea socialismului ca principal scop al societatii din Venezuela, presedintele venezuelean confruntandu-se si cu inflatia si penuria de alimente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri