Compania miniera Xstrata a respins oferta de preluare din partea companiei braziliene Vale, de 40 lire sterline pe actiune, sau 39 miliarde lire sterline (76 miliarde dolari), potrivit Financial Times, informeaza Reuters.

Potrivit Financial Times, care citeaza surse avizate, Xstrata si firma elvetiana Glencore, ce detine o participatie de 35% in compania miniera, sustineau un pret de 45 de lire sterline pe actiune.

Xstrata a refuzat sa comenteze informatiile. Glencore si Vale nu au putut fi contactate imediat pentru declaratii.

"Cele doua parti se indeparteaza tot mai mult de incheierea unui acord", scrie Financial Times, care citeaza o persoana apropiata Vale, ce a adaugat ca grupul brazilian "a fost foarte aproape de a se retrage definitiv".

Analistul firmei MF Global Securities din Londra, Tobias Woerner, a declarat ca Vale ar putea fi nevoita sa faca o oferta peste 45 de lire sterline pe actiune pentru a castiga increderea tuturor actionarilor Xstrata.

The Financial Times a declarat ca Vale, numarul unu mondial in productia de minereu de fier, planuieste sa foloseasca un imprumut de 50 miliarde dolari pentru a finanta oferta propusa si pentru a plati restul in actiuni preferentiale.

Vale a anuntat luna trecuta ca poarta discutii privind preluarea Xstrata pentru a-si diversifica activitatea miniera.

Un acord va oferi Vale o productie substantiala de cupru si zinc, impingand-o pe prima pozitie la nivel mondial, inaintea companiei ruse Norilsk Nickel, in productia de nichel.

Rio Tinto, numarul doi la nivel mondial in industria de minerit, a respins saptamana trecuta o oferta de 147 miliarde dolari din partea rivalilor de la BHP Billiton BHP.

Plecand de la o mica firma producatoare de otel, cu sediul in Elvetia, cunoscuta sub numele de Sudelektra Holding AG la sfarsitul anilor 1990, Xstrata s-a dezvoltat rapid prin intermediul achizitiilor si fuziunilor, devenind un concurent puternic in sectorul mondial de minerit.

O preluare din partea companiei Vale ar aduce laolalta doua companii canadiene producatoare de nichel, Inco, ce a fost cumparata de Vale in 2006 contra sumei de 17 miliarde dolari, si Falconbridge, ce a fost cumparata de Xstrata.

Analistii au speculat faptul ca firma Anglo American ar putea de asemenea sa fie interesata de un acord cu Xstrata.

Ziarul britanic The Telegraph scria saptamana trecuta ca China Development Bank a purtat discutii cu Glencore in ce priveste achizitionarea participatiei acesteia din urma in compania Xstrata.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si