Buffet, presedinte si director executiv al companiei Berkshire Hathaway Inc., a declarat pentru postul de televiziune CNBC ca a inaintat oferta catre MBIA Inc, Ambac Financial Group Inc si FGIC, detinuta de un consortiu de actionari ce include Blackstone Group.

Actiunile s-au scumpit masiv ca urmare a stirii, care a generat temeri ca ratingurile in scadere vor forta investitorii sa vanda obligatiuni emise de orase sau state in valoare de miliarde de dolari, ceea ce va duce cresterea costurilor imprumuturilor pentru municipalitati, care ar putea majora impozitele pentru platitorii de taxe.

Actiunile MBIA s-au depreciat cu 5,3% pana la 12,86 dolari/actiune, in timp ce cotatia actiunilor Ambac a crescut cu 1%pana la 10,59 dolari/actiune pe bursa din New York.

Planul ar putea ajuta asiguratorii de obligatiuni, care au de suferit ca urmare a crizei ipotecare cu grad mare de risc, sa-si disponibilizeze lichiditati estimate la 8 miliarde dolari, prin preluareaa unei parti dint riscuri de catre Berkshire Hathaway.

Planul ar putea, totodata, sa creasca gradul de risc al portofoliilor lor, deoarece ar scadea castigurile rezultate din activele lor municipale mai sigure pentru a compensa pierderi posibile cauzate de activele tot mai riscante, cum ar fi obligatiile garantate cu credite.

Citeste si:

"Nu ajuta cu nimic in cazul obligatiilor garantate cu credite si nu cred ca exista ceva ce ar putea ajuta la rezovarea acestor expuneri", a spus Buffet.

Oferta a fost formulata intr-o scrisoare care a fost trimisa miercurea trecuta si sefului autoritatii de reglementare a asigurarilor a statului New York, Eric Dinallo.

Buffet a refuzat sa divulge numele asiguratorului care i-a refuzat oferta. Companiile MBIA, Ambac si FGIC nu au putut fi contactate pentru declaratii.

Conform planului lui Buffet - care include o clauza ce acorda companiilor de asigurari un termen de 30 de zile pentru a propune o afacere mai buna - asiguratorii ar ramane, de fapt, cu portofolii de credite mai riscante.