Marile companii producatoare de tigarete Philip Morris, British American Tobacco si Japan Tobacco alimenteaza retelele de contrabanda pentru a obtine o pozitie importanta pe pietele tarilor in curs de dezvoltare, a acuzat miercuri un grup de presiune, relateaza AFP, citat de NewsIn.
"Multinationalele dispun de mai multe moduri in care fac comertul ilicit cu tutun", a spus Kathyrn Mulvey, directorul insarcinat cu politica internationala al grupului de presiune Corporate Accountability International (CAI).

Potrivit organizatiei, politica producatorilor de tigari ar fi sa creeze cat mai multi dependenti de tutun, in special copii, folosindu-se de contrabanda.

Statele membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) s-au reunit in acesta saptamana la Geneva pentru dezbaterea unui nou protocol ce vizeaza contrabanda cu tutun, care va completa conventia antitabac a OMS intrata in vigoare in februarie 2005.

"In acesta saptamana guvernele au o noua ocazie sa sublinieze ca sanatatea este mai importanta decat comertul si interesele comerciale si sa-i faca pe producatorii de tigari mai constienti de raul pe care il provoaca", a spus Mulvey.

Comertul ilegal cu tutun se ridica la aproximativ 10% din totalul vanzarilor de tigari, iar guvernele pierd anual intre 40 si 50 miliarde dolari (27-34 miliarde euro), potrivit CAI.

In tari din Africa precum Nigeria, ponderea comertului ilegal este mai ridicata, fiind cuprinsa intre 10 si 16% din comertul total de tigari, a spus Akinbode Oluwafemi, un militant ecologist.

Contrabanda cu tutun constituie "un motiv important de ingrijorare pentru sanatatea publica din Africa", a declarat Oluwafemi adaugand ca, in Nigeria, un pachet de tigari de contrabanda "este mai ieftin decat bomboanele sau oricare alt produs".

Corporate Accountability International considera ca un protocol aditional conventiei OMS ar putea sa-i constranga pe producatorii de tigari sa dea socoteala.

Companiile Philip Morris si Japan Tobacco au fost acuzate de Comisia Europeana ca sustin retelele de contrabanda.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri