"Prabusirea burselor si temerile legate de posibilitatea unei recesiuni economice in Statele Unite ale Americii, precum si semnele de scadere a ritmului de crestere economica observate in alte regiuni ale lumii au ridicat la 30% numarul companiilor chestionate care conduc operatiuni de acoperire de pozitii, pe fondul riscului unor doi deprecieri substantiale ale titlurilor bursiere in viitoarele trei luni", reiese din raportul publicat de catre grupul bancar Merill Lynch, citat de Novosti.

In acest context, Rusia este o veritabila "insula de siguranta", conform spuselor ministrului rus de finante, Alexei Kurdin, care a calificat astfel economia ruseasca cu ocazia forumului economic de la Davos.

"Este adevarat ca indicele RTS, al bursei de la Moscova, a scazut cu 12,5% de la inceputul anului, insa guvernatorii fondurilor internationale considera piata noastra bursiera drept cea mai atractiva dintre cele ale statelor emergente, majorandu-si constant nivelul de titluri rusesti in cadrul portofoliilor proprii", scrie si cotidianul Vedomosti.

In analiza atitudinilor investitorilor fata de Rusia, diferenta intre optimisti si pesimisti s-a largit la 73% in favoarea celor dintai, fata de nivelul de 57% in ianuarie, 79% in decembrie si 46% in noiembrie, arata studiul Merill Lynch.

Citeste si:

Comparativ, Brazilia, China si India prezinta o diferenta de 64%, 41%, respectiv 9%.

Optimistii sunt mai numerosi decat pesimistii doar in 15 state in curs de dezvoltare.

In ceea ce priveste estimarile legate de investitiile in statele BRIC in urmatoarele 12 luni, sondajul arata ca cel mai ridicat ritm al cresterii il prezinta Rusia (59%, fata de 32 % inregistrat in noiembrie), urmata de Brazilia (23%, respectiv 55%), China (9%, respectiv 14%) si India (9% respectiv 0%)

Doar 5% dintre cei chestionati estimeaza ca piata rusa este mai putin avantajoasa decat cea a celorlalte state BRIC.